FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o borbi protiv nasilja nad ženama

ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je održan okrugli stol o izmjenama Kaznenog zakona i prijedlogu novog Obiteljskog zakona na kojem je predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo da zakonskim rješenjima treba zajamčiti sigurnost života i dostojanstva žrtava obiteljskog nasilja.

Dobro je što je osviješten taj ozbiljan i velik problem s obzirom na zastrašujuće brojke različitih oblika nasilja nad ženama, poručio je Josipović.

Predlagatelji izmjena Kaznenog i novog Obiteljskog zakona smatraju da su one korak naprijed u reguliranju te problematike, dok su ih brojni predstavnici pravne struke i nevladinih udruga ocijenili katastrofalnim jer žrtve nasilja dovode u nepovoljniji položaj nego dosad.

Pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola kaže da se izmjenama kaznenog zakonodavstva željelo unaprijediti pravni okvir za bolju zaštitu žrtava nasilja.

Radna skupina za izradu novog Obiteljskog zakona nastojala je postići ravnotežu u razgraničenju prekršajne i kaznene odgovornosti. Novim Kaznenim zakonom, koji je na snazi od početka godine, povećana je efikasnost u procesuiranju nedopuštenih oblika ponašanja.

Hrvatsko društvo prepoznalo je problem obiteljskog nasilja i u proteklih deset godina učinjeno je mnogo, no donošenje zakonodavnog okvira je lakši, a provedba teži dio posla i na njemu treba još raditi, upozorila je Nola.

Voditeljica radne skupine za pripremu nacrta novog Obiteljskog zakona Branka Rešetar iz Ministarstva socijalne politike i mladih naglasila je kako je postrožena odredba o izdvajanju djeteta iz obitelji, koja je dosad bila na rok od 60 dana. Toliko će ubuduće biti samo u iznimnim slučajevima, a rok će biti puno kraći, do 8 dana, i uz opsežnija obrazloženja. Razvod će se ubuduće kvalificirati kao prijateljski, konfliktni i visoko konfliktni s razinom obiteljskog nasilja.

Odvjetnica savjetovališta Autonomne ženske kuće Sanja Bezbradica Jelavić upozorila je da su žrtve nasilja često optužene za nekooperativnost što u njih izaziva strah i nepovjerenje prema institucijama, dok se istodobno ne sankcioniraju roditelji koji ne posjećuju svoju djecu nakon razvoda.

Ona smatra da zakon pretjerano normira ponašanje, ali istodobno nije primjereno regulirao status neregistriranih bračnih partnera koji trpe diskriminaciju, pa stoga predlaže izjednačavanje bračnih i izvanbračnih partnera.

Ove godine po deveti puta će se 22. rujna obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatski Sabor proglasio ga je 2004. godine u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙