FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Na samom početku današnje saborske sjednice određena je 15-minutna stanka, na zahtjev kluba HDZ-a, koji traži da se, uz prijedlog ustavnih promjena na zahtjev 46 zastupnika SDP-a, danas raspravlja i o referendumskom zahtjevu Građanske inicijative 'U ime obitelji'. Stanku je zatražio Željko Reiner, ocijenivši kako se SDP-ov prijedlog na raspravi našao "neobično brzo", dok referendumska inicijativa "U ime obitelji", koju je svojim potpisima poduprlo više od 700 tisuća građana, već četiri mjeseca nije stavljena na dnevni red Sabora. "SDP-ov prijedlog promjene Ustava nevjerojatnom je lakoćom i brzinom stavljen na sjednicu. Takva brzina i netransparentnost, neuobičajena za promjene temeljnog dokumenta države, rezultat je nepotrebne i štetne situacije u koju nas je dovela Vlada, inzistirajući na zakonu koji su na kraju, pod pritiskom Europske komisije, morali povući", rekao je Reiner. Uvjeren je da su SDP-ov i Vladin prijedlog ustavnih promjena pokušaj saniranja štete koju su Vladi i Hrvatskoj nanijele izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU, kolokvijalno zvane 'lex Perković".

ZAGREB - Klub HDZ-a zatražio je danas da Hrvatski sabor žurno i bez odugovlačenja donese odluku o raspisivanju referenduma na kojemu bi se građani izjasnili jesu li za to da se Ustavom definira da je brak zajednica žene i muškarca. Takvu definiciju predložila je Građanska inicijativa "U ime obitelji" koja je u svibnju prikupila 749.316 potpisa za raspisivanje referenduma. Iza te inicijative stoji gotovo 750 tisuća potpisa, a iza prijedloga koji je danas pred zastupnicima (inicijativa promjene Ustava) jedan čovjek ili nekoliko njih, rekao je Željko Reiner (HDZ) u Hrvatskom saboru. Kazao je da su ispunjeni svi uvjeti za raspisivanje referenduma - prije više od četiri mjeseca predan je zahtjev za raspisivanje referenduma sa gotovo 750 tisuća potpisa, Vlada je potvrdila da se izjasnio dovoljan broj građana, no ništa se ne događa. Pozvao se i na Preporuku Europske komisije prema kojoj se referendum treba održati u roku od najviše šest mjeseci od dana predaje zahtjeva. Odugovlačenje izaziva ozbiljne sumnje javnosti da se želi izigrati volja građana i smicalicama odgoditi raspisivanje referenduma, kaže Reiner. HDZ-ov zastupnik podsjeća da su SDP i koalicija na zadnjim parlamentarnim izborima dobili vlast glasovima 957.000 birača, te pita s kojim se pravom odugovlači s iskazanom voljom 750.000 birača. I Bori Grubišiću (HDSSB) čini se da se pokušava izigrati volja građana koji su potpisali inicijativu 'U ime obitelji'. Istaknuo je da ni Sabor niti Vlada nemaju pravo osujetiti inicijativu koju je potpisalo 20 posto birača te zatražio da se Ustavom utvrde rokovi u kojima se mora raspisati referendum na inicijativu najmanje deset posto birača. Igor Dragovan (SDP) poručio je, međutim, da danas na dnevnom redu nije referendumska inicijativa građana, nego SDP-ov prijedlog promjene Ustava. Zastupnike je pozvao da podrže ukidanje zastare za teška ubojstva, ističući kako "svima odgovara da se konačno raščiste stvari na kojima su se vodile potpuno nepotrebne političke bitke".

ZAGREB - SDP-ov zastupnik Peđa Grbin i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pozvali su danas saborske zastupnike da podrže inicijativu pokretanja ustavnih promjena kojima bi se ukinula mogućnost zastare za kaznena djela teških ubojstava, ističući da je to jedini način da se omogući procesuiranje ubojstava za koja je već nastupila zastara. Grbin je, u ime 46 zastupnika SDP-a koji su inicirali ustavne promjene za ukidanje zastare za politički motivirana ubojstva, naglasio da se ne radi o novom kaznenom djelu, budući da je ubojstvo iz političkih pobuda već opisano kaznenim zakonom, kao poseban oblik teškog ubojstva. "Kada je riječ o terorizmu, takva djela redovito i bez krzmanja sankcioniramo, ali politički motivirana kaznena djela prečesto su rezultat djelovanja raznih država i od njih potaknutih pojedinaca, a povijest je pokazala da države ili sustavi koji su poticali takvo ponašanje nemaju ama baš nikakve želje to i sankcionirati", rekao je Grbin. Ministar Miljenić obrazložio je mišljenje Vlade da zastaru treba ukinuti za sva teška ubojstva, ocijenivši da će se time osigurati efikasnost i pravednost u kažnjavanju tih teških kaznenih djela. "Mi se danas nalazimo u situaciji da možemo imati počinitelja nekog teškog ubojstva, npr. ubojstva djeteta ili trudnice ili više osoba koji će doći, priznati i mi mu ne možemo ništa. Smatramo da je to apsurdna situacija koja se mora izbjeći", rekao je Miljenić. Odbacio je tumačenja da bi se sankcioniranje tih kaznenih djela moglo osigurati zakonskim promjenama, ističući da bi se na taj način zastara mogla ukinuti samo 'pro futuro' i da se ne bi osiguralo sankcioniranje teških ubojstava za koja je zastara već nastupila.

SPLIT - Radnici Brodosplita jutros su obustavili svoj rad jer su nezadovoljni što im kasni plaća, i što je plaća smanjena, doznaje se od sindikalnog povjerenika u splitskom Brodosplitu Joška Franića. "Sve radionice u Brodosplitu od jutros ne rade; radnici čekaju nekoga od uprave Brodosplita da im objasni zašto je plaća manja i zašto ona kasni", rekao je Franić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH IS). Dodao je kako sindikat podupire obustavu rada.

RIJEKA - Udruga Eko Kvarner ocijenila je da je prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije i kogeneracije iz obnovljivih izvora energije za 2014. godini, koji Vlada treba prihvatiti do kraja listopada ove godine, neprihvatljiv i vrlo štetan za razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) u Hrvatskoj. Prijedlog tarifnog sustava za 2014. znači uništenje sektora OIE, pogotovo korištenja sunčeve energije, jer se ona ovim dokumentom dimenzionira na upravo smiješnih 10 MW, čime Hrvatska i dalje ostaje među zadnjima u Europi, kazao je predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić. Iz Eko Kvarnera ističu da dolaskom koalicijske Vlade premijera Zorana Milanovića nije došlo do obećanog razvoja korištenja OIE u Hrvatskoj, niti se pokušalo osmisliti i provesti prijelaz na obnovljive izvore energije, kao što to rade sve razvijene zemlje, te pored rješavanja energetskih problema otvaraju i nova radna mjesta. Nasuprot tome, Hrvatska zbog interesa pojedinih lobija uporno inzistira na zastarjelom i prevladanom konceptu energetskog razvoja, s dominacijom velikih centraliziranih energetskih objekata koji koriste fosilna goriva, kao što je kontroverzni projekt "Plomin C", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Na sastanku Vijeća ministara za okoliš, koji je održan 14. listopada u Luksemburgu, Hrvatska je podržala prijedloge EU uredbi kojima će se dodatno regulirati nadzor nad pošiljkama otpada i definirati načini za smanjenje emisija CO2 iz novih osobnih automobila do 2020. godine. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je nakon sastanka kako sama činjenica da se 25 posto ukupnih pošiljaka otpada u EU smatra ilegalnim, govori da treba pojačati nadzor na tom području, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Uredbom koja se odnosi na pošiljke otpada želi se riješiti problem učestalog ilegalnog prometa otpadom, odnosno smanjiti broj ilegalnih pošiljki.

ZAGREB - Redovito 47. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na kojem će biskupi, uz redovita izvješća Komisija, Vijeća i Odbora, razgovarati i o 2. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, ulozi Crkve u demokratskom društvu te žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća, počelo je danas u Zagrebu. Hrvatski će biskupi razgovarati i o karitativnom djelovanju Crkve, katoličkim školama i vjeronauku, a bit će podneseno i izvješće sa zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija. Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, najavio je kako će na zasjedanju biti predstavljen i hrvatski prijevod Moto Proprija "Intima Ecclesiae Natura" pape u miru Benedikta XVI. U tom su djelu dane smjernice za karitativno djelovanje Crkve braći u nevolji. Vezano za raspravu o odgojno-obrazovnim ustanovama iz HBK podsjećaju kako se hrvatskim Ustavom osigurava roditeljima pravo i sloboda da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece te da kršćanski roditelji po prirodnom pravu i krsnom poslanju trebaju osigurati katolički odgoj svoje djece.

ZAGREB - Trodnevni stručno-znanstveni skup "Sretna djeca – Dijete u različitosti izazova", kojemu je cilj pridonijeti edukaciji odgojitelja u svrhu praćenja, odrastanja i sazrijevanja djece kroz kreativnu igru i likovnu umjetnost, počeo je danas u Zagrebu. Naša djeca imaju šansu i sve elemente da budu sretna, nije točno da je svaka generacija sve lošija i još uvijek su upravo djeca najbolji dio hrvatskoga društva, istaknuo je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, otvarajući skup. Po njegovim riječima, na odgojitelje se već desetljećima nepravedno stavlja teret odgovornosti kada se nešto dogodi, no oni mogu nositi samo dio odgojne uloge, a ne i nadomjestiti obitelj i biti odgovorni za propuste u odgoju u obitelji.

ZAGREB - Prvi simpozij koji tretira muzejsku i glazbenu baštinu u Hrvatskoj pod nazivom Glazba u muzeju/Muzeji glazbe, danas je u Muzeju Mimari u Zagrebu okupio brojne muzikologe, muzealce i druge kulturno-obrazovne djelatnike oko zajedničke ideje razvoja platforme za utemeljenje krovne institucije koja bi na širem planu promovirala hrvatsku glazbenu baštinu. "Muzej glazbe, takozvana kuća muzike, koju Hrvatska još uvijek nema, to je cilj ovog simpozija", rekla je otvarajući skup ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra i autorica projekta Višnja Zgaga. Na trodnevnom simpoziju sudjeluju 43 predavača koji će razmatrati temu glazbene baštine s muzejskog i muzikološkog aspekta. Velik je i odaziv stranih gostiju, koji će aktivno sudjelovati u kongresnom dijelu i u razgovorima. "Nadam se da će nam oni pomoći u programiranju i našeg muzeja muzike, te da će kongres iznjedriti temelje za zajednički početak njegova osnivanja", poručila je Zgaga.

DUBROVNIK/ANCONA - Timovi projekta ADRIARadNet, vrijednog 2,8 milijuna eura, na sastanku u Anconi razgovarali su o postavljanju sustava meteoroloških radara na srednjem i južnom Jadranu, kako bi se bolje preventivno djelovalo u slučaju opasnih vremenskih nepogoda. Na području središnjeg i južnog Jadrana postavit će se četiri meteorološka radara: dva u Italiji, regijama Marche i Abruzzo te po jedan u Albaniji na području Drača i u Hrvatskoj na području Dubrovačko-neretvanske županije na Žarkovici. Cilj je uspostaviti web platformu na temelju podataka prikupljenih radarima, koji će se integrirati u postojeće GIS sustave regija srednjeg i južnog Jadrana.

Time će se žurnim službama omogućiti bolje preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih nepogoda, posebno jačih oborina koje mogu uzrokovati bujične poplave. Koordinator za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović izvijestio je da su projektne aktivnosti ADRIARadNeta završene u predviđenom roku, a Dubrovačko-neretvanska županija surađuje s timom stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

ZAGREB - Američki animator Eric Leiser gostovat će u sklopu svoje europske turneje, a u povodu skorašnjeg Svjetskog dana animacije, 20. i 22. listopada u Zagrebu i Varaždinu, gdje će se prikazati program s petnaestak njegovih filmova nastalih u proteklih desetak godina. Taj nezavisni umjetnik, koji je svojedobno radio na popularnom crtiću "Spužva Bob", u Zagrebu će se predstaviti 20. listopada u kinu Tuškanac, gdje ASIFA Hrvatska organizira središnju proslavu obilježavanja Svjetskog dana animacije i gdje će održati okrugli stol o nezavisnom filmu u SAD-u, a u 22. listopada bit će u varaždinskom kinu Galerija. Prikazat će se njegovi kratkometražni eksperimentalni filmovi, od novijih naslova "Little Band of Sailors", "If I Was", "Broken Dream" i "Living Waters" do starijih, "Forest", "Earthquake", "Dream One", "Terra Incognita", "Prelude" i ostalih.

SPLIT - Pet kuća je oštećeno u noćašnjem nevremenu s pijavicom koja je 15 minuta nakon ponoći pogodilo Vrsine kod Marine, na trogirskom području, no nitko nije stradao, doznaje od se zapovjednika DVD Marina, Hrvoja Kvarantana. Prema prvim procjenama materijalna šteta je velika. "Cijelu noć smo pomagali stanovništvu pogođenom pijavicom. Sama pijavica je trajala nekoliko minuta, ali je napravila ogromnu materijalnu štetu. Dizala je krovove i tako uništavala sve pred sobom", kazao je zapovjednik Kvarantan. "Na terenu je i HEP jer je na predjelu Rinčići u Vrsinama, tijekom noći nestalo struje. Iako i jutros neprestano pada kiša vatrogasci se trude da između kratkih stanki što prije srede krovove na pet kuća od kojih su četiri dosta uništene", rekao je.

SPLIT - U prometnoj nesreći noćas na Klisu poginula je jedna osoba čiji identitet još uvijek nije poznati, doznaje se od splitske policije. Prometna nesreća dogodila se oko 23,30 sati na županijskoj cesti na Klisu, kada je osobni automobil Opel Astra, splitskih registracija sletio izvan kolnika. Pri tom je smrtno stradao vozač čiji se identitet još utvrđuje.

ZAGREB - Isplata dječjeg doplatka za rujan počet će u petak, 18. listopada, a doplatak će dobiti 199.948 korisnika za 364.065 djece, za što je izdvojeno 128,2 milijuna kuna, izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙