FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran se nada napretku u Ženevi

DUBAI, 14. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Iranski ministar vanjskih poslova i glavni nuklearni pregovarač Mohamed Džavad Zarif izrazio je u ponedjeljak nadu da će Teheran i zapadne sile na pregovorima u Ženevi ovaj tjedan dogovoriti okvirni raspored rješavanja iranskog nuklearnog pitanja, ali je upozorio da taj proces neće biti jednostavan.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu, koji počinju u utorak u Ženevi, bit će prvi pregovori od izbora novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, umjerenog klerika koji se zauzima za poboljšanje odnosa sa Zapadom kako bi se ukinule sankcije Iranu.

"Sutra je početak teškog i relativno opsežnog koraka prema naprijed. Nadam se da bismo do srijede mogli postići sporazum o okvirnom rasporedu rješavanja problema", rekao je Zarif u poruci postavljenoj na njegovoj Facebook stranici.

"Ali čak i uz dobru volju suprotne strane, postizanje sporazuma o pojedinostima i početak implementacije najvjerojatnije će zahtjevati još jedan sastanak na ministarskoj razini", dodao je Zarif.

Zapadne zemlje vjeruju da je iranski program obogaćivanja uranija usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja, što službeni Teheran opovrgava, tvrdeći da nuklearnu tehnologiju razvija isključivo u mirnodopske svrhe.

Rohanijev izbor za predsjednika umjesto tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada u lipnju potaknuo je nade da bi se desetljeće dug nuklearni spor mogao riješiti mirnim putem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙