FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran, novi kamen spoticanja između Kongresa i Obame

WASHINGTON, 25. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Američki kongres nije impresioniran diplomatskim gestama koje su u utorak pred Općom skupštinom UN-a učinili prvi ljudi Sjedinjenih Država i Irana te bi nakon Sirije, Iran mogao postati novi kamen spoticanja u odnosima između kongresnika i predsjednika Baracka Obame.

Kongres ima ovlasti ukinuti sankcije Iranu ocijeni li da je ta zemlja odustala od svojih nuklearnih ambicija. No mnogi republikanci, ali i dio Obaminih demokrata, ne vjeruju "ofenzivi šarmiranja" koju je u UN-u počeo novi iranski predsjednik Hasan Rohani, piše Reuters.

Velik dio američkih kongresnika duboko je odan Izraelu i sumnja da Iran pod krinkom civilnog nuklearnog programa razvija nuklearno oružje.

Senat i Predstavnički dom nizom oštrih sankcija kaznili su Iran zbog nuklearne politike.

Predsjednik Obama ima zakonsko pravo ukinuti većinu tih sankcija tijekom 120 dana te suspenziju produljiti za novih 120 dana tijekom nuklearnih pregovora s Iranom koji će početi u četvrtak.

Obama je u govoru pred Općom skupštinom UN-a u utorak poručio da je spreman testirati ispruženu ruku predsjednika Rohanija no "da će pomirljive riječi morati biti praćene transparentnim i provjerljivim djelima". No, odluči li privremeno suspendirati sankcije, Obama bi mogao pogoršati već načete odnose s Kongresom koji nije bio sklon napadu na Siriju, a razilazi se s predsjednikom i u drugim pitanjima, primjerice fiskalnoj politici.

U govoru pred Općom skupštinom, Rohani je spomenuo taj problem kada je izrazio nadu da Obama neće biti pod pritiskom ratobornih skupina tijekom rasprava o iranskom nuklearnom pitanju.

Predstavnički dom u srpnju je potvrdio novi paket sankcija za Iran, o kojemu sada treba raspravljati Senat.

Nacrt novih sankcija predviđa smanjenje izvoza iranske sirove nafte na međunarodnim tržištima za milijun barela na dan u ovoj godini. Riječ je o novim sankcijama koje bi se pridodale postojećima što ih Sjedinjene Države i Europska unija primjenjuju na Iran i koje su od 2011. prepolovile prodaju iranske nafte.

Novi rezovi iranskog izvoza još bi jače potkopali iransko gospodarstvo koje je već izgubilo 26 milijarda petrodolarskih prihoda u 2012., potaknuli rast inflacije i devalvaciju iranske valute, rijala.

Republikanac Ed Royce, predsjednik Odbora za vanjske poslove u Predstavničkom domu i suautor zakonskog prijedloga novih sankcija Iranu ne vidi u Rohanijevu govoru ništa novo osim retorike. Royce želi da se Iranu održe "sanckije kako bi se smanjila sposobnost razvoja nuklearnog oružja".

Takvim zaključcima pridružili su se i neki demokrati koje nije impresionirao Rohanijev govor.

Jedanaest republikanca koji su se ranije usprotivili Obaminu prijedlogu vojnog udara na Siriju, u utorak je pozvalo predsjednika da ne odustane od čvrstog pritiska na Iran.

"Mišljenja smo da bi Iran slabljenje mogao tumačiti kao rezultat naših razmimoilaženja u politici prema Siriji", stoji u pismu upućenom Obami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙