FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjinski zastupnici: pripadnost manjini, umjesto prednosti, prepreka

ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Unatoč činjenici da je pripadnicima nacionalnih manjina zakonom zajamčena prednost pri zapošljavanju u državnim i javnim službama, Hrvatska se nije makla s mrtve točke, a isticanje manjinske pripadnosti u praksi često, umjesto prednosti, biva otegotna okolnost, požalili su se članovi saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina kolegama iz Makedonije, koji su danas u radnom posjetu Hrvatskoj.

"Već 11 godina pripadnici nacionalnih manjina pri zapošljavanju se mogu pozvati na manjinsku pripadnost, no u praksi im to često bude otegotna okolnost, a ne prednost", rekla je Melita Mulić (SDP), navodeći da pripadnici manjina čine 3,81 posto zaposlenih u javnim i državnim službama, iako je zakonom zajamčena kvota od pet posto.

Da se zakon ne primjenjuje upozorava i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić.

"U državnim službama po zakonu bi trebalo raditi 300 Bošnjaka, a radi ih samo 70, unatoč kvalitetnoj obrazovnoj strukturi, koja može udovoljiti potrebama službe", rekao je Hodžić.

Dodao je kako Hrvatskoj zato može biti vrlo zanimljivo rješenje iz Makedonije, u kojoj je sustav zapošljavanja manjina centraliziran, a natječaje za zapošljavanje u državnoj i javnim službama u okviru manjinske kvote raspisuje posebno državno tijelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙