FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela gradnja nove crkve u Solinu

SOLIN, 4. listopada 2013. (Hina) - Svečanim blagoslovom gradilišta danas je na Gospinom Otoku u Solinu službeno označen početak gradnje nove crkve koja će se sastojati od dva dijela - bazlike i pastoralnog središta, a izgradnja će trajati dvije do tri godine.

"Bazilika će imati šest ulaza, bit će 45 metara duga, 34 metra široka i 15 metara visoka, a cjelokupna površina crkve bit će 1000 četvornih metara i u njoj će biti 650 sjedećih mjesta", rekao je arhitekt Viktor Vrečko.

Po njegovim riječima, pastoralno središte bit će namijenjeno za potrebe župe i kulturna zbivanja i zamišljeno je kao mjesto za susrete. "Za mene osobno, to je jedan od najtežih arhitektonskih zadataka ali istovremeno i čast i zadovoljstvo", istaknuo je Vrečko.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić blagoslivljajući gradilište nove crkve istaknuo je kako se početak radova događa na 15. godišnjicu posjete Solinu Ivana Pavla II, koji se 4. listopada 1998. godine molio za hrvatski narod na mjestu gdje će se graditi nova crkva.

"Danas je povijesni dan jer počinjemo graditi novu crkvu u najstarijem marijinskom svetištu u Hrvatskoj, u Solinu gdje je kraljica Jelena 976. godine izgradila prvu crkvu u Hrvatskoj posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Ovdje su pokopani hrvatski kraljevi. Nema u Hrvatskoj svetijeg tla od ovog", rekao je Barišić. Dodao je da se u Solinu nalazi "naš nacionalni i religiozni arhiv".

"Ova crkva znači našu memoriju – kršćansku i vjerničku, oživljavanje krsnog saveza i zato je danas tako važan događaj", istaknuo je Barišić. Pri tomu je rekao kako nova crkva nije samo spomen naše prošlosti nego je i otvaranje budućnosti s porukom da "naša kultura i povijest ima smisla i da to ne zaboravimo i ne vrtimo se u nekom kaotičnom krugu slučajnosti, nego da smo izraz jedne ljubavi - Boga, a to je daleko važnije od naše povijesti".

Barišić je također podsjetio kako je Solin po starosnoj dobi najmlađi grad u Hrvatskoj te je i zbog toga trebalo graditi novu crkvu. U njoj ćemo slaviti sve važnije događaje u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, kazao je Barišić.

Župnik u Solinu Vinko Sanader je istaknuo kako ta župa ima više od 12.000 vjernika te je nužna izgradnja nove crkve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙