FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij "S/udbinski razgovori o slobodi i pobjedi" u ponedjeljak u Udbini

GOSPIĆ , 6. rujna 2013. (Hina) - U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini u ponedjeljak, 9. rujna održat će se simpzij "S/udbinski razgovori o slobodi i pobjedi", na 520. obljetnicu Krbavske bitke te na temu 1700. obljetnice Milanskog edikta.

Održavanje simpozija danas je u Gospiću najavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, istaknuvši kako je cilj s/udbinskih razgovora promišljanje o svemu što može koristiti današnjem hrvatskom društvu. Sudionici simpozija će biti razni stručnjaci, osobe iz crkvenih krugova i laici, a takva okupljanja trebala bi se i ubuduće održavati svakoga rujna, na različite teme.

S/udbinski razgovori započinju okupljanjem prvaka kršćanske misli, da bi u vidu okruglog stola razmotrili što je sve s Milanskim ediktom 313. godine bila pozitivna stečevina, a što je tada, rekao je biskup Bogović, ušlo u Crkvu kao neprestana napast i zamka.

"Meni se čini da bi danas trebale doći u prvi plan teme slobode i pobjede. Naime, činjenica je da se često vrijeme prije 313. uzima kao najplodnije vrijeme Crkve, a ono poslije kao opterećeno posvjetovnjačenjem (sekularizacijom) Crkve, odnosno spregom trona i oltara. S druge strane, nakon 313. godine stečene su mnoge pozitivne strane, prije svega sloboda kao nedvojbeno prava blagodat. Ona međutim može biti i zamka za pojedinca i za društvo (Crkvu). Vrijedno je razmotriti u kojem smislu je to vrijedilo 313., a u kojem smislu je to konstanta kroz povijest, sadašnjost i budućnost", poručio je.

Simpozijem, koji počinje u ponedjeljak u 10 sati, predsjedavat će Tonči Matulić, Hrvoje Hitrec i Ante Vučković, a najavljeno je izlaganje 15-tak sudionika. Po završetku simpozija, nakon rasprave, očekuje se donošenje zaključaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙