FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na HKS-u međunarodni skup o martinjskoj tradiciji

ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Međunarodni skup "Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću: sveti Martin, simbol dijeljenja" održava se danas na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u Zagrebu.

Na skupu sudjeluju povjesničari, etnolozi, kulturni djelatnici i stručnjaci iz područja turizma.

U sklopu znanstvenoga skupa na HKS-u se može razgledati i izložba dječjih radova i panoa svetomartinskih mjesta te izložbu umjetničkih slika.

Skup je organiziran u povodu velike Martinjske obljetnice, 1700. obljetnice rođenja sv. Martina biskupa koja će biti obilježena 2016. godine diljem Europe. Ta obljetnica je i povod nedavno najavljenoga posjeta pape Franje Mađarskoj, u svečevo rodno mjesto Szombathely.

Znanstveni skup organiziraju Institut za etnologiju i folkloristiku, Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i Hrvatsko katoličko.

Rektor HKS-a Željko Tanjić otvorio je skup podsjetivši na važnost tradicije u dijeljenju znanja, odgoja, kulture i svega što kroz dijeljenje povezuje ljude.

Ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu i savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost u francuskom veleposlanstvu Luc Levy temu je ocijenio kao promišljanje o tradiciji dijeljenja koja postoji stoljećima. Podsjetio je i na suradnju hrvatskih i francuskih partnera te naglasio da se i ubuduće može računati na potporu na sličnim projektima.

Ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku Tvrtko Zebec istaknuo je važnost istraživanja, a Bruno Judic sa Sveučilišta Francois Rabebais iz Toursa, grada u kojem je sv. Martin preminuo, ocijenio je iznimnim značenje nematerijalne baštine koja se temelji na kršćanskoj tradiciji i kulturi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙