FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katolička crkva u Srbiji: Čemu strah od dolaska Pape

SUBOTICA, 2. listopada 2013. (Hina) - Katolička crkva u Srbiji ne vidi čemu strah od dolaska Pape u Srbiju, no s druge strane uvažava sigurnosnu procjenu patrijarha Srpske pravoslavne crkve koji drži kako bi Sveti otac bio u opasnosti ukoliko bi posjetio Srbiju, ocijenio je u srijedu u tajnik Subotičke biskupije Mirko Štefković.

U intervjuu njemačkom Frankfurter Allgemeine Zeitungu patrijarh Irinej je rekao kako podržava dolazak Pape u Srbiju, ali je upozorio na to da "možda još nije sazrelo vrijeme iz sigurnosnih razloga".

On je naveo kako u Srbiji "puno ljudi, prije svega izbjeglica, živi u bijednim uvjetima, a među njima je i veliki broj onih kojima ne bi bilo drago da Papa posjeti Srbiju".

Tajnik Subotičke biskupije ocijenio je u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini kako je Katolička crkva u Srbiji uvjerena da „patrijarh svoju izjavu temelji na provjerenim sigurnosnim procjenama, no u isto vrijeme izražavano žaljenje zbog ovakve situacije“.

„Naime, Papin posjet bi jako puno značio kako za nas katolike, tako i za cijelu državu. Ne vidimo stvarne razloge ovakvom strahu, jer čini se da je ovo pitanje previše medijski izmanipulirano. Ukoliko drugih zapreka nema s pravom se možemo nadati da će eventualne sigurnosne poteškoće biti otklonjene, te da više nemamo nikakvih zapreka za jedan takav povijesni posjet“, zaključio je Štefković.

S druge strane, politički analitičar i hrvatski publicist u Vojvodini Tomislav Žigmanov, ističe kako je izjava patrijarha SPC o sigurnosnim rizicima za Papu - nevjerodostojna.

„Takve odgovore, naime, u uređenim državama daju ministri policije a ne crkveni velikodostojnici. Takva paušalnost u ocjenama s negativnim posljedicama nije kršćanska, napose, ako se time lažno optužuju 'pridošlice'", naveo je Žigmanov.

Prema njegovim riječima, daleko izvjesniji je razlog onaj koji govori o snažnim otporima unutar SPC-a glede ekumenizma osobito kada je riječ o Katoličkoj crkvi, koja za SPC još uvijek figurira kao negativni čimbenik.

U srbijanskoj i inozemnoj javnosti najavljivalo se da će poglavar Katoličke crkve dođi u posjet Srbiji na proslavu 1700. obljetnice Milanskog edikta ove jeseni, no takve su se špekulacije pokazale neutemeljenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙