FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Franjo se zauzima za pregovore o Siriji

VATIKAN, 18. rujna 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo u srijedu je ponovno preporučio put "dijaloga i pregovora uz poštovanje pravde", kako bi se zaustavio rat u Siriji.

Na općoj tjednoj audijenciji na kojoj se okupilo oko 40.000 vjernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo je rekao da su njegove misli posebno upravljene "voljenom sirijskom puku čija se ljudska tragedija može otkloniti samo dijalogom i pregovorima, uz poštovanje pravde i dostojanstva svih ljudi, napose najslabijih i onih koji se ne mogu braniti".

Prije petnaest dana Sveti Otac je, odgovarajući na žurne pozive patrijarha istočnih Crkava iskoristio svoj autoritet kako bi se spriječila vojna eskalacija u Siriji, u času kada Sjedinjene Države i Francuska razmišljaju o vojnim udarima a Rusija se nastoji s Damaskom dogovoriti o nadzoru njegova kemijskog oružja.

Papa Franjo je, ne imenujući izrijekom krivca za kemijski napad 21. kolovoza i dok većina sirijskih kršćana podupire Bašara al-Asada, odlučno osudio uporabu kemijskog oružja. Pozvao je kršćane i nekršćane cijelog svijeta da jedan dan poste i mole za mir u toj zemlji.

Usto je papa Franjo u svom apelu u srijedu "potaknuo napore za traženje diplomatskog i političkog rješenja ratnih žarišta koja su i dalje uzrok zabrinutosti u svijetu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙