FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak ratificirao ugovor o zabrani nuklearnih pokusa

BEČ, 27. rujna 2013. (Hina/AFP) - Irak je ratificirao Ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT), odluka koju odgađa već 17 godina, rekao je u petak izvršni tajnik organizacije koja nadzire primjenu tog ugovora (CTBTO), Lassina Zerbo iz Burkine Faso.

"Čestitam Iraku na tom važnom koraku. Odluka Iraka da se zabranom nuklearnih eksplozija odrekne najrazornijeg oružja, snažan je znak mira koji nas približava uspostavi zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku", ocijenio je Zerbo.

Ugovor koji zabranjuje nuklearne pokuse u civilne i vojne svrhe, dosad su potpisale 183 zemlje. Irak je potpisao ugovor 19. kolovoza 2008. i 161. je zemlja koja ga je ratificirala.

Da bi se mogao početi primjenjivati, 44 ključne države - koje posjeduju nuklearnu tehnologiju - obavezno ga moraju ratificirati, što je do danas učinilo njih 36. Sjedinjene Države, Kina, Sjeverna Koreja, Egipat, Indija, Iran, Izrael i Pakistan još ga nisu ratificirale.

Ugovor je zaključen 1996. Njegovu će eventualnu provedbu nadzirati CTBTO koji već raspolaže i koristi se mehanizmima provjere raspoređenim diljem svijeta, napose nakon nuklearne nesreće u Fukushimi, u Japanu u ožujku 2011. i u prigodi nuklearnih pokusa Sjeverne Koreje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙