FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mimica razgovarao s Ostojićem o kontroli medicinskih proizvoda

ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Tijekom svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica razgovarao je danas s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem o prijedlozima uredbi Europske komisije (EK) kojima će se urediti područja medicinskih proizvoda te in-vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Riječ je o prijedlozima uredbi kojima treba pojačati nadzor i sigurnost svih medicinskih proizvoda, te kojima se uvodi kontrola i praćenje štetnih događaja medicinskih proizvoda, kao što je uređeno praćenje nuspojava lijekova.

Kontrola i praćenje učinkovitosti i štetnih događaja medicinskih proizvoda i in vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda nužni su radi zaštite i sigurnosti pacijenata i zdravstvenih radnika. U uredbama EK se predlaže formiranje liste medicinskih proizvoda koji se smiju ponovno upotrijebiti.

Vijeće Europe i Europski parlament smatraju da europski građani imaju pravo na sigurne i kvalitetne medicinske proizvode. Razlozi za izmjenu zakonodavstva na tom području su Zaključci Vijeća o inovacijama u području medicinskih proizvoda, usvojeni u lipnju 2013. godine, te Rezolucija Europskog parlamenta o neispravnim silikonskim implantatima za grudi iz lipnja 2012. godine.

Ostojić je rekao da Hrvatska podržava donošenje regulative na tom području, jer su i medicinski proizvodi lijekovi, a sigurnost pacijenata uvijek mora biti na prvom mjestu.

U Hrvatskoj je to područje uređeno Zakonom o medicinskim proizvodima koji se primjenjuje na medicinske proizvode i njihov pribor, uključujući i in-vitro dijagnostičke medicinske priozvode, te aktivne medicinske proizvode za ugradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙