FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krivotvorene diplome i kriminal u karlovačkoj Gradskoj knjižnici na sjednici Gradskog vijeća

KARLOVAC, 26. rujna 2013. (Hina) - Revizijom školskih svjedodžbi i diploma svih 600 zaposlenika u karlovačkim gradskim tvrtkama, ustanovama i Gradskoj upravi otkrivene su 23 krivotvorine - zbog čega je slijedilo i toliko otkaza, rečeno na današnjoj sjednici karlovačkoga Gradskoj vijeća.

Po broju krivotvorenih diploma vodi gradska tvrtka Čistoća, odakle je otkaz dobilo 11 osoba, u Vodovodu i kanalizaciji tri su osobe dobile otkaz, u Zelenilu dvije, a po jedna lažna diploma je na Hrvatskome radio Karlovcu, u Mladosti, Inkasatoru, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Gradskome kazalištu Zorin domu, Dječjem vrtiću te u Gradskoj upravi.

"Možemo mi biti šokirani činjenicom da je tri posto zaposlenika imalo lažnu diplomu, ali to nas nije paraliziralo. Postavljam samo pitanje je li itko drugi u regionalnoj ili lokalnoj samoupravi u Hrvatskoj napravio takvu reviziju diploma", upitao je Jelić i odgovorio: "Nije."

Zaposlenik Čistoće, jedan od 23 otkrivenih, ubio se odmah nakon revizije.

U karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića traje policijska istraga u vezi s financijskim malverzacijama, pa je Gradsko vijeće prihvatilo danas samo programski, a ne i financijski dio godišnjeg izvješća o njezinu radu za 2012. godinu.

Budući da je dosadašnje Upravno vijeće dalo ostavku, Gradsko vijeće danas je razriješilo njegove članove i imenovalo novo tročlano vijeće.

Ravnateljica Gradske knjižnice Frida Bišćan, koja je ljetos zatražila policijsku istragu, rekla je na sjednici Gradskog vijeća kako je dosad potvrđeno da oko 400 tisuća kuna nisu dobili razni dobavljači, nego je novac otišao na druge račune.

Nalazi državne revizije iz 2009. i interne gradske revizije iz 2011. godine pokazali su da u knjigovodstveno-računovodstvenom smislu u knjižnici nije sve u redu, a s tim u vezi nije se učinilo ništa, ustvrdila je danas oporba inzistirajući na odgovornosti grada jer se kriminal mogao i prije utvrditi.

Tražeći odgovore na pitanje kako je to moguće, potpredsjednica Gradskog vijeća (u kojemu HDZ ima većinu) Marina Novaković-Matanić (SDP) zatražila je odgovornost i dviju pročelnica Andreje Navijalić i Lidije Malović te gradonačelnika Damira Jelića i same ravnateljice Fride Bišćan.

Ispričala je da joj je ljetos pročelnica za financije i proračun Lidija Malović rekla da u knjižnici nije bilo nepravilnosti jer "nema uplata na nečije privatne račune".

Marina Novaković-Matanić zauzela se za to da se Frida Bišćan ne smjenjuje s dužnosti dok ne završi istraga koju je sama zatražila.

Gradonačelnik Jelić rekao je samo kako nije istina da je šefici računovodstva Hermini Benić poslao SMS potpore s tekstom da joj se "ništa neće dogoditi".

Iako je predsjednik Gradskog vijeća Mihovil Stanišić htio zabraniti ravnateljici Bišćan da odgovori na pitanje po čijem je nalogu zaposlila sada već otpuštenu šeficu računovodstva Herminu Benić, ona je, nakon inzistiranja oporbe, izišla za govornicu i rekla da ju je nazvao netko iz ureda gradonačelnika.

Na pitanje tko, odgovorila je kako ne zna.

HDZ je predložio novu raspravu kad istraga završi te da se tada prihvati financijsko izvješće za 2012. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙