FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Vlada je danas Direkciji za korištenje službenih zrakoplova odobrila 1,072 milijun američkih dolara na teret državnog proračuna za plaćanje treće rate servisa službenog zrakoplova starog 13 godina. Ministar financija Slavko Linić rekao je kako je pregledom utvrđeno da je stanje zrakoplova daleko teže no što se očekivalo te je stoga potreban veći zahvat, pa su sredstva, koja je Vladin ured prvotno planirao, nedostatna za taj servis. "Kako tih sredstva nema planiranih u uredu, jer nisu predviđeni ovako veliki zahvati, predlažem odluku da se plati na teret tekućih rezervi", rekao je Linić na što je premijer Milanović ustvrdio kako to znači "da nije dobro planirano". Ministar Linić odgovorio je kako je zbog sigurnosti zrakoplova potreban detaljan pregled što je, rekao je, bilo teško planirati. "Zato treba uvijek planirati više, jer kad otvaraš zrakoplov star 13 godina onda uvijek očekuješ više, a ne manje posla. U redu, to smo mi pogrešno planirali u uredu", zaključio je Milanović.

ZAGREB - Vlada je danas Hrvatskome saboru predložila da se izmjenama Ustava ukine zastara za sva teška ubojstva, a ne samo za ona politički motivirana. Vlada je to predložila dajući mišljenje na prijedlog 46 saborskih zastupnika SDP-a da se pristupi promjeni Ustava i ukine zastara za politički motivirana ubojstva. Koja su to teška ubojstva bilo bi propisano posebnim zakonom, a Vlada predlaže i unošenje posebne odredbe koja govori da se nezastarijevanje odnosi i na slučajeve teških ubojstava za koje je već nastupila zastara. Ustavom bi tako, ako u Saboru za izmjene glasa dvotrećinska većina zastupnika, bilo definirano da ne zastarijevaju kaznena djela ratnog profiterstva, kao ni kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, propisana zakonom, kaznena djela teških ubojstava propisana posebnim zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je inicijativa pokrenuta iz Sabora "sasvim racionalna i razumna jer za trajanja jednog režima se nisu mogli progoniti oni koji su ubijali u njegovo ime".

ZAGREB - Saborska pozicija i opozicija različito su dočekale Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. koje je danas predstavila hrvatska Vlada, jedni tvrde da se radi o realnim procjenama za izlazak iz krize, a drugi da im manjkaju konkretne mjere. "Politički to je lutanje, školski minus dva", tim je riječima Smjernice ocijenio šef laburista Dragutin Lesar. Na primjedbu da mu je ocjena ipak prolazna uzvraća: "A što ćemo, ako padnu razred bit će nezadovoljstva". Za planirani rast BDP od 1,3 posto u idućoj godini kaže da to nije veliki postotak, ali da je, ipak, pomak. No, Lesar podsjeća da stručnjaci upozoravaju da gospodarski oporavak počinje tek ako gospodarski rast tri godine za redom bude iznad dva posto. HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić tvrdi da su projekcije iz Vlade potpuno suprotne onome što je u godišnjem izvješću Saboru rekao premijer Zoran Milanović. Očekivali smo konkretne mjere, mjere koje će pomoći da izađemo iz gospodarske krize, no po podacima koje smo dobili, čini se da sve ide u krivom smjeru, rekao je Salapić. Jozo Radoš (HNS) danas nije želio govoriti o Smjernicama i najavama iz Vlade. "Nisam još vidio taj dokument, pa ne bih komentirao", bio je kratak Radoš.

ZAGREB - Zbog Smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. HDZ je danas najavio kako će već idući tjedan podnijeti interpelaciju te tražiti glasovanje o povjerenju Vladi. "Vlada nastavlja povećavati deficit, digla je ruke jer ne zna kako zaustaviti financijski rasap fiskalne politike", rekla je Martina Dalić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Sadržaj Smjernica Dalić drži "zabrinjavajućim". Smatra da okviri proračuna koje Vlada predlaže za 2014., ugrožavaju financijsku stabilnost zemlje. "Deficit državnog proračuna, visinu rashoda koju vlada predlaže za 2014., Hrvatska u sadašnjem ekonomskom položaju ne može financirati", rekla je. Povećanje deficita na 5 posto samo na razini državnog proračuna jest povijesni maksimum, istaknula je Dalić, dodavši da takav deficit nije zabilježen ni na samom početku krize. Komentirajući optužbe vladajućih kako je bivša vlada odgovorna za dugove koji se danas moraju plaćati, Dalić je rekla kako HDZ-ova vlada nije ni na koji način svojim mjerama prouzročila da u 2013. ministar financija Slavko Linić u osam mjeseci ima 2,5 milijardi kuna manje prihoda od onog što je ostvario prošle godine. "To su rezultati ekonomske politike ove vlade", naglasila je.

ZAGREB - Čelnik jednog od dva sindikata koji su organizirali štrajk u bolnicama Ivica Babić najavio je danas uoči sastanka u Ministarstvu zdravlja da će radikalizirati štrajk ako ne bude pomaka. "Zna se tko je odgovoran za organizaciju sustava. Mi ćemo uvesti režim rada nedjeljom pa ćemo vidjeti tko će biti kriv kad bude pucalo", kazao je Babić iz Sindikata liječnika koji sa Sindikatom medicinskih sestara i tehničara štrajkaju već devet dana. Sastanak predstavnika tih dvaju sindikata i ministra zdravlja Rajka Ostojića počeo je nešto iza 14 sati, a Babić je kazao da je prema odluci Štrajkaškog odbora dogovoreno da sastanak potraje najdulje do 15,30 sati jer je to vrijeme dovoljno za pametni dogovor. U 16 sati nastavit će se sastanak Štrajkaškog odbora na kojem će Sindikat liječnika, ovisno o ishodu sastanka u Ministarstvu, odlučiti o daljnjim pomacima. "Ako ne bude pomaka moramo stvari radikalizirati", kazao je Babić, dodavši da će u tom slučaju definitivno provoditi režim rada nedjeljom.

ZAGREB - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSS) koji ne sudjeluje u štrajku liječnika i medicinskih sestara potpisao je danas s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem protokol o načinu i dinamici pregovora za sklapanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva. Protokolom je utvrđeno da će se sastajati dva puta tjedno, a po potrebi i češće. Predstavnica Sindikata Spomenka Avberšek izjavila je novinarima da su danas utvrdili pravila igre i da je za sutra u 11 sati zakazan nastavak pregovora. Nakon dvoipolsatnih pregovora u Ministarstvu zdravlja Ostojić je rekao da je protokolom dogovoreno da će pregovori trajati do 15. listopada i da je to dobra volja Ministarstva koje želi što prije potpisati Kolektivni ugovor. Avberšek je rekla da njima nije u interesu da zatežu s pregovorima nego da što prije dobiju Kolektivni ugovor jer je riječ o 72 tisuće djelatnika u djelatnosti zdravstva.

OSIJEK - Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović ocjenio je danas da nametanje srbijanskog državljanstva Hrvatima i Mađarima u baranjskom mjestu Kenđija, te aktualna događanja u Vukovaru, ratne stradalnike "podsjećaju na događaje iz 1990. i 1991.", zaključivši kako je "Srbija izgubila rat ali nije odustala od svojih pretenzija". Kompanović je na konferenciji za novinare u Osijeku izvijestio da stanovnike mjesta Kenđije u sklopu općine Draž, na lijevoj obali Dunava, srbijanske vlasti pozivaju da prime državljanstvo i izvade dokumente Republike Srbije. To je hrvatsko područje na lijevoj obali Dunava Erdutskim sporazumom privremeno stavljeno u granično područje i granica se treba odrediti međudržavnim dogovorima Hrvatske i Srbije. Pismene pozive stanovnici Kenđije dobivaju na kućne adrese, ćiriličnim pismom s pečatom Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, uz poziv da se jave u Generalni konzulat, gdje će dobiti dokumente i državljanstvo Srbije, rekao je Kompanović. Stanovnici Kenđije su Hrvati i Mađari, imaju hrvatsko državljanstvo i hrvatske dokumente. Upozorio je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH i hrvatsku Vladu da "ne prelaze olako preko tako ozbiljnih problema".

ZAGREB - Gradski zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su danas većinom glasova izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvoj polovici godine s prihodima i rashodima od 3,1 milijarde kuna iako je bilo primjedbi da se male komunalne akcije opet nisu realizirale i da je novac otišao za donacije raznim udrugama umjesto na razvoj gospodarstva. "Rashodi nisu veći od prihoda i razlikuju se u svega tri milijuna kuna što je relativno malo odstupanje s obzirom na 3,1 milijardu kuna", rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Ustvrdio je i da je Grad Zagreb s relativno malom zaduženošću. No, dodao je, nema razloga za opuštanje i zadovoljstvo jer je Grad pupčanom vrpcom vezan uz Holding.

ZAGREB - Restrukturiranjem Zagrebački holding postat će efikasniji, spremniji i odgovorniji u svemu što donosi novo vrijeme nakon ulaska Hrvatske u EU, rekao je predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić, naglasivši da se bez zagrebačke Gradske skupštine neće i ne mogu donositi odluke o privatizaciji bivših podružnica Holdinga, a novih trgovačkih društava. "Ne vidim razloga za politizaciju te teme", rekao je Ljubičić na sjednici Gradske skupštine, dodavši kako je ovo tek prvi val restrukturiranja koji će nakraju obuhvatiti gotovo sve podružnice. "Tražit ćemo strateške partnere na tržištu, a odluku o privatizaciji donijet će zagrebačka Gradska skupština, mi to možemo samo predlagati. To je poruka svima onima koji propagiraju tezu da smo krenuli u privatizaciju", rekao je Ljubičić. Ističe da se restrukturiranje treba provesti što prije radi povrata nastalih obveza koje s obveznicama iznose devet milijardi kuna, uključujući i tri milijarde kuna "bačenih u tekuću potrošnju".

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u zagrebačkog Gradskoj skupštini Davor Bernardić izjavio je danas kako je cilj SDP-a zaštita radnika od otpuštanja i zaštita građana od povećanja cijena komunalnih usluga te će na tome ustrajati u procesu restrukturiranja Zagrebačkog holdinga. Bernardić je kazao da su o tome razgovarali sa sindikatima. "Privatizacija komunalnih usluga koje građani ne mogu uzeti drugdje na tržištu odnosno gdje postoji prirodni monopol, što se tiče SDP-a, ne dolazi u obzir", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Gradske skupštine koja na dnevnom redu ima točku o restrukturiranju Zagrebačkog holdinga. Podsjetio je da je SDP na prošloj sjednici Gradske skupštine predložio amandman kako bi se dostavila analiza stanja Holdingovih podružnica i plan restrukturiranja jer se samo na temelju analize i plana mogu donijeti ispravne odluke, ali je njihov amandman skupštinska većina odbila.

ZAGREB - Protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegovog zamjenika Ognjena Preosta i još trojice djelatnika agencije USKOK je podigao optužnicu kojom ih tereti da su od 2009. do 2012. otuđili najmanje pet milijuna kuna iz sredstava za posebne namjene. Uz general pukovnika Grdića (52) i brigadnog generala Preosta (44) za zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su još Z. I. (1972.), D. L. (1970.), T. M. K. (1976.), dok se dvojicu prvooptuženih tereti i da su u namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti naložili uništavanje službene dokumentacije. U kratkom USKOK-ovom priopćenju ne otkriva se identitet optuženih niti pojedinosti o kaznenom djelu, no prema ranijem pisanju tiska pod istragom su od travnja ove godine bili tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić.

PULA - Oko 17 tisuća hodočasnika te više od 670 svećenika iz Hrvatske i inozemstva najavilo je svoj dolazak u subotu, 28. rujna, u Pulu, na beatifikaciju sluge Božjega, istarskog svećenika Miroslava Bulešića, izvješćeno je danas na konferenciji za novinare u župi Sv. Antuna u Puli. Koordinator liturgijskog odbora, Milan Zgrablić, najavio je da će misno slavlje u pulskoj Areni u 11 sati predvoditi Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato, zajedno sa svim hrvatskim biskupima i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva. U glazbenom dijelu euharistije sudjelovat će 200-tinjak pjevača kao i zborovi iz Pule, Umaga, Žminja te iz župe Trviž. Očekuje se i dolazak oko 220 autobusa s hodočasnicima i vjernicima iz cijele Hrvatske. Iako je središnje euharistijsko slavlje predviđeno u 11 sati ulaz u Arenu otvorit će se u 7,30 sati, a u 9,30 sati početi će prigodni glazbeni program, u kojem će sudjelovat 120 glazbenika izvodeći pjesme iz hrvatske sakralne baštine.

SPLIT - Splitski HDZ je danas pozvao Hrvate podrijetlom iz BiH koji žive u Hrvatskoj da se odazovu popisu stanovništva u BiH od 1. do 15. listopada, poručivši da bi se sve institucije u Hrvatskoj trebale angažirati da se popisu odazove što veći broj Hrvata, radi njihova opstanka u toj zemlji. "Ovaj popis je najvažnija nacionalna obveza u ovim dramatičnim, povijesnim i sudbonosnim vremenima Hrvata u BiH, jer će od rezultata ovoga popisa ovisiti budući položaj i status hrvatskog naroda u BiH", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić. Podsjetivši na ustavnu obvezu Hrvatske da pomaže Hrvate u BiH, rekao je kako bi se u poticanje Hrvata iz BiH za sudjelovanje u popisu trebale uključiti sve službene institucije RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙