FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati: odgoditi restrukturiranje ZG Holdinga

ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Sindikati koji djeluju u Zagrebačkom holdingu danas su od zastupnika u Gradskoj skupštini zatražili da s dnevnog reda sutrašnje sjednice maknu raspravu o točci 21., te da ne daju prethodnu suglasnost za restrukturiranje Zagrebačkog holdinga i osnivanje trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću.

Sindikatima je prijedlog za statusnu promjenu u Zagrebačkom holdingu i osnivanje novih trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću "ishitren i neprihvatljiv", jer, kako ističu, ugrožava kvalitetu usluge građanima i opstojnost radnih mjesta većine radnika u izvršnim službama u Zagrebačkom holdingu. Također može imati dalekosežne posljedice, koje je teško kasnije popraviti, dodaju.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel naglasio je na konferenciji za novinare u Radničkom domu, da se na sjednici Gradske skupštine želi dati suglasnost Zagrebačkom holdingu da krene u restrukturiranje, odnosno osnivanje sedam društava s ograničenom odgovornošću - AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Vodoopskrba i odvodnja i Tržnice.

Apelirao je na zastupnike da tu točku skinu s dnevnog reda i omoguće dijalog sa socijalnim partnerima, te da, ako se ide u restrukturiranje, ono provede uz maksimalne konzultacije sa socijalnim partnerima kako bi znali što je krajnji cilj Grada Zagreba, odnosno Zagrebačkog holdinga kao vlasnika sve imovine.

I predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, Stjepan Lisičak, je naglasio kako sindikati traže da sudjeluju, barem koliko je to moguće, u restrukturiranju Holdinga. Najavio je da su spremni poduzeti sindikalne akcije ako se provede najavljeno izdvajanje.

Obično se kaže da je put u pakao popločen s dobrim namjerama. Mi mislimo da restrukturiranje Zagrebačkog holdinga na ovakav način, doslovno može biti put u pakao, ocijenio je Novosel.

Ustvrdio je kako se od 1996. od kada je na snazi Zakon o trgovačkim društvima i od jedne pravne osobe stvaraju društva s ograničenom odgovornošću, u Hrvatskoj izgubilo na stotine tisuća radnih mjesta.

"Princip je bio uvijek isti - imovinu zadržati na jednom mjestu, u ovom slučaju na Zagrebačkom holdingu, radnike prebaciti u društva s ograničenom odgovornošću i njima u imovinu prenijeti stol, fikus i eventualno još jedan stari kompjuter, i 'evo, vi ste sada na tržištu ! Ali mi ćemo vam, kao Holding, kao osnivač postaviti upravu, te imovinu koju ste dosada koristili, koju su radnici kroz godine rada stjecali, dati u najam ili koncesiju i utvrditi visinu najma, a onda ćemo se mi zajedno dogovoriti kada ćete ili završiti u likvidaciji ili ići u privatizaciju' ", kazao je Novosel.

Istaknuo je kako su sindikati svjesni da Holding posluje s velikim gubitcima i pozdravljaju svaku namjeru da se snize cijene komunalnih usluga građanima koje su izuzetno visoke, ali ne mogu prihvatiti da taoci restrukturiranja postanu radnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙