FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Mukotrpno stvaranje nove koalicije

BERLIN, 24. rujna 2013. (Hina) - Dva dana nakon nedjeljnih izbora u Njemačkoj na kojima je premoćno pobijedila kancelarka Angela Merkel pregovori o formiranju nove koalicijske vlade u Njemačkoj pokazuju se mukotrpnijima od očekivanog.

Nakon što kancelarkini dosadašnji partneri u vladajućoj koaliciji, liberali, nisu prešli izborni prag i ušli u parlament, Angela Merkel mora pronaći novog partnera za formiranje vlade. Istodobno, veliki dijelovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), druge po snazi stranke u parlamentu koja je i naijizgledniji koalicijski partner kancelarkine demokršćanske Unije CDU/CSU, žestoko se opiru ulasku u tzv. "veliku koaliciju", a drugi potencijalni partner, stranka Zeleni, trenutno je zaokupljena izbornim neuspjehom i restrukturiranjem stranačkog vrha.

"Naravno da nitko ne naginje ulasku u koaliciju s Angelom Merkel", rekao je za radio RBB član predsjedništva SPD-a Ralf Stegner. Stegner, kojeg se smatra pripadnikom lijevog krila njemačkih socijaldemokrata, smatra da bi ulazak u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU Angele Merkel, znatno naštetio njegovoj stranci.

"SPD se borio za promjenu vlade u Njemačkoj. Sada se radi o tome da se jedna SPD puna samopouzdanja ne smije ravnati prema drugim strankama nego samo prema vlastitim načelima", rekao je Stegner.

U ponedjeljak je i predsjednica utjecajnog ogranka SPD-a najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Hannelore Kraft, dala negativno mišljenje o mogućem formiranju tzv. "velike koalicije" s demokršćanima. "Mi nismo oduševljeni ovom idejom", rekla je Kraft.

Hilde Matthes iz istog SPD-ova ogranka smatra da stvaranje "velike koalicije", koja bi imala dvotrećinsku većinu u Bundestagu, nije dobro za demokraciju. U parlamentarnoj oporbi bi se nalazile dvije manje stranke, Ljevica i Zeleni, koje zajedno raspolažu s oko 17 posto glasova.

"Ja jednostavno ne mogu zamisliti da u Njemačkoj imamo oporbu koja s ovakve dvije male stranke ne predstavlja nikakvu protutežu moćnim velikim strankama u koaliciji", smatra Matthes.

SPD će o koaliciji s Merkeličinim demokršćanima odlučivati na manjoj stranačkoj konvenciji koja će se održati u petak. Prema nekim naznakama, predsjedništvo stranke namjerava odluku o eventualnom ulasku u "veliku koaliciju" prepustiti članovima stranke na glasovanju.

Za to je, međutim, ostalo malo vremena jer njemački ustav nalaže da se konstituirajuća sjednica novog saveza Bundestaga mora održati najkasnije mjesec dana od održavanja izbora, a to bi bilo 22. listopada. U slučaju da se do tada ne uspije formirati stabilna koalicija, mogući su i novi izbori. U tom slučaju analitičari predviđaju još bolji prolaz Angele Merkel i njezinih demokršćana.

Neki analitičari procjenjuju da je SPD-ova neodlučnost dio taktike kojom predsjedništvo stranke želi ojačati svoje pozicije uoči ulaska u koalicijske pregovore s mnogo jačom Unijom CDU/CSU.

Istodobno postoji opravdani strah od scenarija 2009. kada je SPD, nakon četiri godine koaliranja s Unijom u vladi Angele Merkel potpuno izgubio politički profil, što su birači na izborima kaznili najslabijim rezultatom u poslijeratnoj povijesti SPD-a.

Predsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Volker Kauder već je ponudio SPD-u konkretne planove za otvaranje koalicijskih pregovora te je upozorio kako nema mnogo vremena za formiranje vlade. "Europa neće čekati da sastavimo vladu. Mi moramo biti djelotvorni", rekao je Kauder.

Stranka Zeleni, koja kao druga stranka dolazi u obzir za ulazak u koaliciju, trenutno je zaokupljena kadrovskim previranjima u stranačkom vrhu. Nakon potpredsjednice zastupničkog kluba Zelenih, Renate Kuenast, u utorak je svoje povlačenje najavio i Juergen Trittin, predsjednik zastupničkog kluba.

Njega mnogi smatraju i najodgovornijim za loš prolaz stranke na upravo održanim izborima. Trittinovo ime se posljednjih tjedana najčešće i spominjalo u vezi s pedofilskim skandalom iz 80-tih, kada su dijelovi tada još mlade stranke odobravali djelovanje grupacija u svojim redovima koje su se zalagale za legalizaciju spolnih odnosa odraslih i maloljetnika.

Mnogi promatrači stoga smatraju da je ulazak u koaliciju s demokršćanima u sadašnjem trenutku nerealan. Premijer savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg i jedan od čelnika Zelenih, Winfried Kretschmann je skeptičan glede koaliranja s Unijom CDU/CSU.

"Mi smo upravo pretrpjeli težak poraz i u ovom trenutku ulaziti u neke potpuno nove konstelacije bi bilo previše za stranku", rekao je Kretschmann.

Koaliciju sa Zelenima odlučno odbacuje i Horst Seehofer, predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja na saveznoj razini zajedno s Merkeličinom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) tvori Uniju CDU/CSU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙