FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zabilježila povijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima, rekla je u ponedjeljak da je otvorena za razgovore sa socijaldemokratima (SPD) o formiranju vlade "velike koalicije". "Otvoreni smo za razgovore. Već sam imala prvi kontakt s predsjednikom SPD-a" Sigmarom Gabrielom, rekla je Merkel. Ali, on je želio najprije razgovarati s čelništvom SPD-a, što je kancelarka ocijenila razumljivim. Konzervativci CDU/CSU Angele Merkel u nedjelju su zabilježili najbolje rezultate od ujedinjenja Njemačke 1990. na parlamentarnim izborima, s 41,5 posto dobivenih glasova. Oni raspolažu s 311 od 630 mjesta u novom donjem domu parlamenta, Bundestagu. Njihov dosadašnji koalicijski partner, Liberalna stranka FDP, nije uspjela prijeći prag od 5 posto. Kancelarka je naglasila da ne isključuje ni mogućnost kontakata sa Zelenima.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz čestitao je u ponedjeljak Angeli Merkel na velikoj izbornoj pobjedi u Njemačkoj, ističući da su glavni izazovi koji stoje pred novom njemačkom vladom i Europskom unijom borba protiv nezaposlenosti mladih i investicije koje trebaju osigurati gospodarski rast. "Rezultati izbora u Njemačkoj predstavljaju izvanredan uspjeh Angele Merkel. Kao predsjednik Europskog parlamenta, čestitam kancelarki na tom rezultatu", navodi Schulz, koji pripada njemačkoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD). Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je uvjerenje da će nova njemačka vlada i dalje doprinositi izgradnji Europe.

NAIROBI - Akcija kenijskih snaga sigurnosti protiv islamista koji već dva dana drže taoce u trgovačkom središtu Westgate u Nairobiju je pri završetku, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku. "Mislim da je operacija pri završetku", rekao je na konferenciji za novinare. "Kontroliramo sve katove, teroristi ne mogu pobjeći", dodao je. Ministar je kazao da su gotovo svi taoci evakuirani iz centra, a poginule su, po njegovim podacima, 62 osobe. Kenijski dužnosnici objavili su da su među napadačima državljani nekoliko zemalja, a u akciji sigurnosnih snaga najmanje ih je dvoje poginulo.

SARAJEVO - Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za diplomaciju Kolinda Grabar-Kitarović pozivala je u ponedjeljak vlasti i političare u Bosni i Hercegovini da poduzmu dodatne napore kako bi riješili probleme koji stoje pred tom zemljom na putu približavanja Sjeveroatlanskom savezu. Grabar-Kitarović boravila je u dvodnevnom službenom posjetu BiH, a u Sarajevu se sastala s članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s čelnicima Ministarstva obrane BiH.

Kako je priopćeno nakon sastanka s ministrom obrane Zkerijahom Osmićem, Grabar-Kitarović je prenijela poruku kako je važno da BiH pokaže jedistveno i političku volju ne bi li se riješilo pitanje raspodjele vojne imovine.

KAIRO - Egipatski sud u ponedjeljak je zabranio sve aktivnosti Muslimanskog bratstva u zemlji i naredio konfisciranje imovine te skupine iz kojeg dolazi Mohamed Mursi, islamistički predsjednik kojeg je početkom srpnja svrgnula vojska, izvijestila je državna televizija. Muslimansko bratstvo je krajem 2011. pobijedilo na egipatskim parlamentarnim izborima nakon što je dugogodišnji autokratski predsjednik Hosni Mubarak svrgnut s vlasti. Nakon Mursijeva svrgavanja i uhićenja, nove vlasti koje je postavila vojska u krvi suzbijaju prosvjede njegovih pristaša i uhićuju čelnike te organizacije. Sudska odluka mogla bi natjerati članove Muslimanskog bratstva na ilegalno djelovanje i potaknuti mlade islamiste da uzmu oružje protiv države, ocjenjuje Reuters.

ATENA - Pada popularnost grčke neonacističke stranke Zlatne zore, čiji je član prošlog tjedna optužen za ubojstvo glazbenika antifašista, po dvjema anketama. Po anketi objavljenoj u ponedjeljak u dnevniku Eleftheros Typos (desnica) Zlatna zora ima potporu tek 5,8 posto birača, a prije izgreda je imala 8,3 posto. Raper Pavlos Fyssas ubijen je 18. rujna u prigradskom naselju Atene. Prije tog događaja, neonacisti su u drugim anketama dobivali čak do 13 posto potpore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙