FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Komadina protiv referenduma o Plominu C: to je održiv projekt

RIJEKA, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Odgovarajućim studijama utjecaja na okoliš utvrđeno je da je projekt TE Plomin C održiv projekt, pa ne bi bilo dobro raspisati referendum o Plominu u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ocijenio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Rijeci.

Komadina je odgovarajući na pitanja novinara u vezi s vladinim odbijanjem referenduma o TE Plomin C također rekao da o tom pitanju referendumom ne bi trebali odlučivati stanovnici svih dijelova Hrvatske.

Župan Komadina je na redovitoj tiskovnoj konferenciji najavio da će se na rujanskoj sjednici skupštine PGŽ- a raspravljati o prostornom planu županije te da s tim u vezi do kraja ovog tjedna očekuje suglasnost nadležnog ministarstva.

Župan je izvijestio i da je tijekom ljeta pripremljen rebalans županijskog proračuna, jer postoji potreba financiranja nekih dosad nedovoljno financiranih proračunskih stavki te spriječavanje gubitaka u zdravstenim i socijalnim ustanovama kojima je županija osnivač. Tako će se šest milijuna kuna rasporediti u domove zdravlja i Zavod za hitnu medicinu.

Osim toga, rasporedit će se dodatni novac za pomoć gradovima i općinama Gorskog kotara za pokriće velikih troškova čišćenja snijega prošle godine. Županija će financijski pomoći rekonstrukciji žičare na skijalištu Čelimbaša pokraj Mrkoplja te u izgradnji sportske školske dvorane u Matuljima, rekao je Komadina.

Ocijenio je da je proračun županije stabilan te izvijestio da je zaustavljen pad prihoda.

Na pitanje o sastanku s predstavnicima Kriznog eko stožera Marišćina koji upozoravaju da se Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina ne realizira na odgovarajući način Komadina je kazao da će do sastanka doći tijekom rujna.

No, za razgovor je potrebno dvoje, a ne da se jednu od strana unaprijed optužuje za sve negativnosti, naveo je Komadina.

Istaknuo je da je, što se županije tiče, o Marišćini sve rečeno na sjednici Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o tome. Ustvrdio je da projekt Marišćine mora ići dalje jer nema alternative, uz uvjet da se izgradi cjelokupan novi pogon Marišćine. Sadašnji oblik je samo zamjena za dosadašnje odlagalište na Viševcu jer se nema gdje s otpadom, naveo je. Kazao je da je od nadležnog zavoda za javno zdravstvo zatražio izvješća o kvaliteti zraka na širem području oko Marišćine.

Po tim mjerenjima, zrak je dobre kvalitete i nema povećanih količina štetnih spojeva, osim zabilježenog povećanja količine lebdećih čestica, rekao je župan Komadina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙