FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tek 28 proizvođača može kandidirati za zemljopisnu zaštitu kulena

VINKOVCI, 23. rujna 2013. (Hina) - Iako udruga "Slavonski domaći kulen/kulin" ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla, poručio je danas u Vinkovcima pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Matić, tajnik udruge, je na sastanku proizvođača slavonskog kulena govorio o proceduri stjecanja prava na označavanje proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Napomenuo je kako je temeljem zahtjeva udruge Ministarstvo poljoprivrede 2. rujna izdalo rješenje kojim se registrira oznaka zemljopisnog podrijetla "Slavonski kulen/Slavonski kulin".

Pritom je naglasio kako, iako udruga ima 88 članova, tek njih 28 ima potpuno legalnu proizvodnju, a ostali proizvođači su u postupku legalizacije. Istaknuo je da legalni proizvođači već i sada u proizvodnji kulena poštuju cjelokupnu sljedivost, od uzgoja svinja do krajnjeg proizvoda.

Matić očekuje da bi bar polovica njih mogla od idućega travnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, ishoditi certifikat zemljopisnog podrijetla.

Kontrolorka za oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla u ovlaštenom certifikacijskom tijelu "Biotehnicon" Dragana Milosavljević podsjetila je da se certifikatom štiti autohtoni i tradicionalni proizvod.

"Na tržištu će naziv 'Slavonski kulen/Slavonski kulin' biti potpuno zaštićen i neće se moći dogoditi da uvezeni kulen nosi to ime. Time će se slavonskom kulenu osigurati i bolja pozicija na tržištu s tim da će proizvođač morati zadovoljiti sva propisana pravila", poručila je Milosavljević. Dodala je da će takav proizvod imati i vjerodostojnost pred kupcem.

Certifikacija proizvoda, napomenula je, propisuje cjelokupnu proceduru od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja, zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Milosavljević je istaknula da certificirani proizvod ima dodanu vrijednost, a istraživanja pokazuju da su za takav proizvod kupci spremni platiti 15 do 30 posto veću cijenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙