FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: HDZ BiH i SDA blizu dogovora o presudi "Sejdić-Finci"

SARAJEVO, 22. rujna 2013.(Hina) - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA) blizu su dogovora o promjenama ustava i izbornog zakona kojima bi se osigurala provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", ustvrdio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

U izjavi koju u nedjelju prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Čović je najavio kako će dvije stranke idućeg tjedna pokušati postići konačni dogovor o rješenjima prihvatljivima i za hrvatsku i za bošnjačku stranu, a pokušat će se pronaći rješenje i za novi statut Mostara na što se čeka već dulje od godinu dana.

"HDZ BiH će imati dva prijedloga za izbor članova predsjedništva BiH i s njima će doći u Sarajevo", pojasnio je Čović, dodajući kako je prijedlog novog izbornog modela koji je već izazvao niz osporavanja za sada samo zamisao SDA.

Po tome modelu, Federacija BiH bila bi podijeljena na dva izborna područja koja ne bi istodobno bila i odvojene izborne jedinice, a dva člana predsjedništva BiH birala bi se po preferencijalnom modelu iz reda različitih naroda odnosno nacionalnih manjina.

Ostale bošnjačke stranke već su odbacile taj prijedlog, a Socijaldemokratska partija (SDP) je ocijenila kako je to zapravo uvod u uspostavu trećeg entiteta.

Prije sastanka na vrhu idućeg tjedna predstavnici HDZ BiH i SDA pokušat će usuglasiti detalje.

"Na osnovi onoga kako međusobno razgovaramo čini se da nismo daleko od dogovora", kazao je Čović.

Provedba presude u slučaju "Sejdić-Finci" donešene još 2009. godine odnosno dogovor o načinu na koji će se iz ustava i izbornog zakona BiH ukloniti diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina bit će središnjom temom sastanka ključnih političara iz BiH s predstavnicima Europske komisije zakazanog za 1. listopada u Bruxellesu.

Provedba te presude i uspostava jedinstvenog mehanizma za koordinaciju odnosa s Europskom unijom temeljni su preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU i eventualnog podnošenja zahtjeva za dobivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙