FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Pogonu Jedinstvo" umjetnički uređene fasade

ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - U prostorima bivše zagrebačke tvornice Jedinstvo večeras su svečano predstavljene umjetnički uređene fasade tog bivšeg pogona, u kojemu od 2009. godine djeluje Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Sjevernu i istočnu fasadu bivše tvornice u Trnju oslikali su grafiteri, umjetnici i dizajneri. Zasjali su motivi vizualnih identiteta proizvodnih pogona iz razdoblja socijalizma, napad na protagoniste loših filmova o apokalipsi, čovjekolika mačka koja ubija vrijeme, pismom dekonstruirano ljudsko tijelo, Johnny Depp, vizualizacija osjećaja da će vam glava eksplodirati" i drugi.

U povodu uređenja fasada tijekom popodneva i večeri u i oko Jedinstva te na Savskom nasipu priređene su radionice grafitiranja za djecu, natjecanje break-dancera, Močvarni sajam ploča i stripova te druge priredbe. Posjetitelji su mogli zaplesati uz DJ-eve.

U Jedinstvu još od 2009. djeluje Pogon, javna ustanova koju su zajednički osnovali Grad Zagreb i Savez udruga Operacija Grad, a uz podršku Ministarstva kulture pripremaju rekonstrukciju objekta koja će bivšu trnjansku tvornicu pretvoriti u jedinstveni kulturni centar i novu atrakciju kvarta, grada i regije. U suradnji s Muzejom ulične umjetnosti pozvali su umjetnike, dizajnere i grafitere da oslikaju oronule zidove Jedinstva, a danas je javnosti predstavljeno 15 novih radova te stalne izložbe na otvorenom.

Ravnateljica Pogona Emina Višnjić rekla je da u bivšoj tvornici funkcioniraju kao otvoreni prostor za suvremenu kulturu i umjetnost te za različite projekte mladih. "Sve organizacije koje rade neprofitne programe uvijek mogu slobodno doći, dobiti termin i besplatno koristiti prostor. Kako smo smješteni u staru tvornicu koja još nije preuređena na način kako bi trebala biti, odlučili smo se na jednu strategiju malo po malo uređivanja te danas predstavili novu fasadu Jedinstva. Nadam se da će to donijeti novu vrijednost za kvart i doprinijeti da se i stanovnici Trnja tu bolje osjećaju", poručila je.

Voditelj dvorane Jedinstvo Nenad Barić rekao je da su uređenjem željeli vizualno pokazati da to više nije bivša tvornica nego da živi kulturni centar gdje se događaja najraznovrsnija kulturna događanja. Najavio je da će se za mjesec dana održati radionica "Jedinstvo u zajednici" na koju pozivaju Trnjane da dođu i daju ideje kako zamišljaju taj novi regionalni kulturni centar, koji bi tu trebao nastati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙