FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapje obilježilo 10. obljetnicu proglašenja sele graditeljske baštine

KRAPJE, 21. rujna 2013. (Hina) - Prigodnim kulturno-umjetničkim programom, izložbom narodnih nošnji i rukotvorina te tradicijskim obrtom jasenovačke Posavine danas je započelo dvodnevno obilježavanje 19. obljetnice proglašenja posavskog sela Krapja - selom graditeljske baštine.

Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac, rekla je da se u Krapju od 1995. provodi inicijativa Vijeća Europe o obilježavanju Dana europske baštine u Hrvatskoj što je proteklih godina rezultiralo zadržavanjem mladih u Krapju, izgradnjom infrastrukture te obnovom 30 tradicijskih drvenih kuća u kojima se nekada živjelo.

Danas obnovljene kuće mjesta su gdje se okupljaju turisti čiji broj raste, a ove godine selo je posjetilo 4730 gostiju dok je u samom parku prirode Lonjsko polje boravilo oko 17.000 turista iz zemlje i inozemstva.

Dani europske baštine od 1995. godine u Hrvatskoj obilježavaju se tijekom rujna, a jedino je Krapje selo u kojem se ta manifestacija održava već 19 godina za redom čime su se uspješno afirmirale vrijednosti krajolika i kulturne baštine hrvatske Posavine te pokrenuo revitalizacijski proces u ruralnim sredinama ovog područja.

U Krapju je kao rijetko gdje očuvana tradicijska arhitektura, specifična za srednju Posavinu. Prepoznatljivu sliku naselja čine potezi drvenih kuća, najčešće okrenutih užim pročeljima prema cesti, a bočno od njih ulazi se u dvorišta. Uz njih su različite gospodarske zgrade, a svaka služi posebnoj namjeni. To su štale, sjenici, suše, spremišta, svinjci, koševi za spremanje kukuruza, kokošinjci itd.

Građene su od vodoravno slaganih hrastovih platica, tzv. planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Slikovitost kuća naglašavaju natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Ideja obilježavanja Dana europske baštine, koju je poduprlo Vijeće Europe, rođena je 1985. u španjolskoj Granadi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙