FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti danas će se u Hrvatskoj obilježiti javnozdravstvenim akcijama s ciljem potpore oboljelima i njihovim njegovateljima, te širenja znanja o problemima koje nosi ta bolest.

Članovi Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest danas će na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 19 sati pružati informacije o bolesti, odnosu prema oboljelom i pravilnoj skrbi. Na štandovima se dijele edukativni i promotivni materijali, a svi građani mogu kupnjom ruža u akciji "Jesenja ruža za jesen života" pomoći radu Savjetovališta za članove obitelji.

Ta će udruga danas od 11 do 13 sati prvi put organizirati Alzheimer Café u Kavani Dubrovnik na Trgu bana Jelačića, a pozvani su svi koji žele pridonijeti stvaranju boljeg, solidarnijeg i društveno odgovornijeg odnosa prema oboljelima i njihovim obiteljima.

Alzheimerova bolest najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, napreduje brzo i otprilike u pet godina nakon prvih simptoma dolazi do teške demencije. Svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

Nakon različito dugog razdoblja mentalnog i tjelesnog propadanja oboljeli nisu u stanju obavljati svakodnevne aktivnosti, pa brigu o svim aspektima njihova života najčešće vode obitelji. Iako demencija ima progresivan tijek, ranije prepoznavanje i liječenje usporava razvoj bolesti te poboljšava kvalitetu života oboljelih.

Epidemiološki podaci govore da u svijetu približno 35,6 milijuna osoba ima demenciju, a procjenjuje se da će do 2050. godine taj broj narasti na više od 115 milijuna.

U Hrvatskoj procijenjeni broj osoba sa srednjom i teškom demencijom iznosi oko jedan posto ukupnog stanovništva. Također, prema procjenama opterećenja bolestima za Hrvatsku, Alzheimerova i druge demencije nalaze se na 7. mjestu vodećih uzroka bolesti s udjelom od 2,6 posto.

Nakon dugogodišnje tradicije obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti (21. rujna) ove će se godine u rujnu po drugi put obilježiti Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti.

Svjetska udruga za Alzheimerovu bolest začetnik je i glavni organizator obilježavanja te međunarodne kampanje tijekom koje će se diljem svijeta organizirati brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti javnosti o Alzheimeru i drugim demencijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙