FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudilo dvojicu pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba na po 23 godine zatvora proglasivši ih krivim za ubojstvo više od 200 Hrvata i Bošnjaka počinjeno na planini Vlašić u kolovozu 1992. godine. Iz Suda BiH u petak je potvrđeno kako su odbačene žalbe obrane i tužiteljstva na prvostupanjsku presudu kojom su u lipnju Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja proglašeni krivima za zločin protiv čovječnosti i osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od po 23 godine. Dvojica suoptuženih Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni su krivnje. Trojica koji su proglašeni krivim označeni su odgovornima jer su od travnja do kraja rujna 1992. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor radi njihovog progona.

BEOGRAD/KOSOVSKA MITROVICA - Policija u Kosovskoj Mitrovici istražuje incident koji se dogodio u petak rano ujutro kada je pred zgradom Telekoma eksplodirala ručna bomba, nepunih 24 sata nakon što je u Zvečanu iz zasjede ubijen jedan pripadnik EULEX-a , a trojica su ranjena. Od bombe bačene pred zgradu Telekoma, u etnički mješovitom naselju Bošnjačka mahala, nema ozlijeđenih, a pričinjena šteta od krhotina granate je neznatna, ali je incident izazvao dodatnu uznemirenost građana, izvijestili su lokalni mediji. U četvrtak rano ujutro u oružanom napadu na dva vozila sa šestoro dužnosnika europske pravosudne misije smrtno je stradao pripadnik litvanskog kontigenta, a još troje njegovih kolega je ranjeno. Istraga ovog napada je u tijeku, a više podataka i detalja nije službeno priopćeno.

JALTA - Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite izjavila je u petak da EU neće potpisati važne sporazume s Ukrajinom dok se iz zatvora ne pusti bivša premijerka Julia Timošenko, a ukrajinski čelnici odbili su komentirati to rješenje. Grybauskaite, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, rekla je da će Ukrajina morati provesti nužne reforme kako bi potpisala sporazum o suradnji i sporazum o slobodnoj trgovini s Unijom, uključujući rješenje slučaja Timošenko čije uhićenje Zapad smatra politički motiviranim. "Bez toga neće biti potpisivanja", rekla je Grybauskaite na međunarodnoj konferenciji o približavanju Ukrajine EU-u.

HONG KONG - Iznimno snažan tajfun Usagi približava se u petak Filipinima, Tajvanu i Hong Kongu, čije su meteorološke službe proglasile uzbunu zbog olujnog vjetra i kiše. Usagi je nazvan "super-tajfunom" u Opservatoriju u Hong Kongu koji taj naziv primjenjuje na najintenzivnije tropske ciklone s vjetrom koji premašuje 185 km na sat. Tajfun s vjetrom jačine 205 km na sat kretao se u petak prema Luzonskom prolazu između sjevernog vrha Filipina i juga Tajvana, granice između Tihog oceana i Južnog kineskog mora. Rano jutros Usagi se nalazio 690 km sjeverno od Manile a očekuje se na obalama južne Kine tijekom vikenda. Ako tajfun ne promijeni putanju, meteorološke službe Hong Konga predviđaju dolazak u nedjelju popodne.

BEJRUT -Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) i Slobodna sirijska vojska (FSA) potpisale su primirje u Azazu, gradu na sjeveru Sirije kojeg je u srijedu zauzela islamistička skupina povezana s Al Kaidom, izvješćuje u petak nevladina udruga za zaštitu ljudskih prava. Primirje je postignuto uz posredovanje Brigade Tawhid, moćne oružane skupine s bazom u sjevernom gradu Alepu i koja je pod zapovjedništvom FSA, oružanog krila Koalicije sirijske oporbe, pojašnjava Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Potpisnici sporazuma pristali su smjesta obustaviti neprijateljstva, osloboditi zarobljene i vratiti zaplijenjena dobra. Također su prihvatili mješovito arbitražno povjerenstvo kako bi se razriješili problemi koji mogu izbiti između strana.

SANA - U tri napada Al Kaide na policijska i vojna uporišta na jugu Jemena poginulo je 56 vojnika i policajaca, dok je više desetaka ranjeno, doznaje se u petak iz vojnih izvora i izvora lokalnih vlasti. Napadi su izvedeni u zoru u provinciji Shabwa, a prema riječima bojnika Mohameda Nasera, militanti su iskoristili gustu maglu i napali vojnike i policajce u njihovim bazama u područjima Maysaa i Kamp. Na dvije baze izvedeni su napadi autobombama, a nekolicina vojnika u bazi Noucheima je i zarobljena. Jemen vodi pravi rat protiv ogranka Al Kaide u toj zemlji od nazivom Al Kaida na arapskom poluotoku (Aqpa), a SAD tu skupinu smatra jednom od najopasnijih terorističkih skupina na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙