FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Načelnik općine Krnjaka i zamjenik župana: važno pronaći i kazniti počinitelja

KRNJAK, 18. rujna 2013. (Hina) - Razbijanje ploča s ćiriličnim nazivima općine te Općinskoga vijeća Krnjaka za svaku je osudu te je važno da se pronađu i kazne počinitelji kako se ne bi poremetili dobri odnosi između Hrvata i Srba u tome mjestu, poruka je s današnje konferencije za novinare u Krnjaku zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojevića i načelnika općine Dejana Mihajlovića.

Glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Senka Staroveški potvrdila je popodne kako je očevidom utvrđeno da su s pročelja općinske zgrade razbijene dvije ploče na ćirilici, a treća dvojezična ploča na kojoj na latinici i ćirilici piše „Vijeće srpske nacionalne manjine Krnjak“ te dvije latinične ploče ostale su na zgradi neoštećene.

U prvim jutarnjim vijestima, prije očevida, policija je javila kako je razbijena dvojezična ćirilično-latinična ploča.

Općinskome državnom odvjetništvu bit će proslijeđena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, rekla je glasnogovornica Staroveški, dodajući da se nastavlja kriminalistička istraga kako bi se pronašao počinitelj.

Na konferenciji za novinare u Krnjaku općinski načelnik Mihajlović rekao je da je uništavanje ćiriličnih ploča djelo onih pojedinaca koji žele da se poremete dobri odnosi između Srba i Hrvata, da se ljudi međusobno zamrze te da se "stvori situacija koja bi koristila samo nekim političarima da mogu ubirati jeftine političke bodove".

Kako je rekao Mihajlović, u Krnjaku po službenim podatcima živi 68 posto Srba i 29 posto Hrvata.

Na pitanje misli li na neke konkretne političare, odgovorio je kako od policije očekuje da utvrdi tko su počinitelji, što je važno kako se izgredi ne bi ponavljali i u drugim sredinama jer Europska unija, koja je također multikulturalna, Hrvatskoj sigurno neće dopustiti da se takvo što nekažnjeno događa u zemlji članici.

Ljubojević pak očekuje da sve političke stranke u Karlovačkoj županiji osude taj čin jer je riječ o vandalizmu, djelu nekoga tko ne poštuje ni temeljni zakon Republike Hrvatske, tj. Ustav.

Pozvao je sunarodnjake da se svojim ponašanjem izdignu iznad pojedinaca koji su počinili takav vandalski čin u Krnjaku i da sve slične probleme rješavaju isključivo političkim putem.

Na novinarsko pitanje nije li možda prerano za ćirilicu u Vukovaru, što izaziva domino-efekt i u tim krajevima u kojima ćirilične ploče dosad nisu izazivale prijepor, Ljubojević je odgovorio: "Upravo to što mi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj već pet ili šest godina konzumiramo taj dio ustavnih prava o dvojezičnosti, dodatni je argument da se počinitelji moraju pronaći i kazniti, da ne bismo svi mi postali robovi onih pojedinaca koji žele podizanje tenzija i širenje animoziteta među Hrvatima i Srbima."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙