FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teodor Pejačević na novoj marki Hrvatske pošte

ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj u srijedu, 18. rujna, novi prigodni poštanski blok s likom Teodora Pejačevića, viteza Suverenog malteškog vojnog reda, a nova marka vrijednosti 11 kuna tiskana je u prigodnom poštanskom bloku koji je zajedničko izdanje Republike Hrvatske i Suverenog jeruzalemskog, rodoskog i malteškog vojnog hospitalnog reda svetog Ivana.

Kako su izvijestili iz HP-a, marka je tiskana u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Suverenog malteškog vojnog reda, a oblikovali su je zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić.

Kao motiv poslužio im je portret bana Teodora grofa Pejačevića kojeg je 1903. naslikao Vlaho Bukovac, jedan od najistaknutijih hrvatskih slikara.

Pravo na korištenje portreta u ovu svrhu ustupila je Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku.

HP je izdala i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana bit će u uporabi 18. i 19. rujna u Poštanskom uredu u Jurišićevoj 13 u Zagrebu.

Suvereni malteški vojni red izrastao je na baštini i duhu viteškog redovničkog reda hospitalaca, podsjećaju iz HP-a.

Sami početci sežu u 1048. kada je egipatski kalif dopustio hospitalcima, zvanim i ivanovcima, da pruže skrb siromašnima, bolesnima i ozlijeđenim hodočasnicima.

Oni su oblikovali pravu vitešku redovničku zajednicu koja pruža pomoć svim ugroženim ljudima, bez obzira na njihovu rasu i vjeru, u prirodnim katastrofama, u ratnim područjima, kao i u najsiromašnijim zemljama.

Nazočnost malteških vitezova na hrvatskim prostorima seže daleko u prošlost. Prvi ih u drugoj polovini 12. stoljeća dovodi u hrvatske krajeve bosanski ban Borić darivajući im zemljišne posjede. Na hrvatskom tlu ostaju do 17. stoljeća kao Vranski priorat.

Jedan od hrvatskih malteških vitezova bio je hrvatski ban grof Teodor Pejačević Virovitički (1855. – 1928.), koji je banom bio od 1903. do 1907.

On je poput svog oca grofa Ladislava Pejačevića, također hrvatskog bana, postao malteškim vitezom 1884. o čemu svjedoči orden Malteškog reda, bijeli križ sa osam krakova.

Djelovanje Malteškog reda u Hrvatskoj bilo je intenzivno u vrijeme Domovinskog rata, kada se posebno red istaknuo u pomoći Vukovaru, ali i u medicinskom zbrinjavanju ratnih žrtava i izbjeglica.

U Hrvatskoj od 1993. djeluje i Hrvatska malteška služba koja posebice skrbi o djeci i mladima s posebnim potrebama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙