FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HALMED: čitajte upute o lijeku i prijavljujte nuspojave

ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) započela je javnu edukativnu kampanju kojom se među pacijentima i korisnicima lijekova promiče važnost čitanja uputa o lijeku i prijavljivanja nuspojava, a koja bi trebala doprinijeti daljnjem unapređenju sigurnosti primjene lijekova te učinkovitoj zaštiti zdravlja pacijenata i poboljšanju javnog zdravlja.

Kampanjom se građane želi upoznati da, uz informacije koje dobivaju od zdravstvenih radnika, dodatne informacije mogu dobiti čitanjem upute o lijeku i aktivno se uključiti u liječenje i praćenje sigurnosti primjene lijekova prijavljivanjem nuspojava.

Istraživanja su pokazala da samo jedan od četvero pacijenta pročita cijelu uputu o lijeku prije upotrebe lijeka koji nije nikad ranije primijenio, navodi HALMED. Osobe koje uvijek čitaju uputu su obično starije od 65 godina, iako je i u toj dobnoj skupini velik broj onih koji je nikada ne čitaju. Žene su nešto opreznije prilikom primjene lijekova pa one posvećuju više pozornosti uputama nego muškarci.

Pacijenti obično češće obraćaju pozornost na dijelove upute koji se odnose na doziranje i nuspojave. Nažalost, ističu u današnjem priopćenju iz HALMED-a, premalo pažnje se posvećuje dijelu koji se odnosi na upozorenja te je upravo stoga prepoznata potreba za dodatnim informiranjem i educiranjem javnosti o važnosti čitanja upute o lijeku.

Kampanja će se intenzivno provoditi na nacionalnoj razini od početka rujna do kraja listopada putem billboarda, oglasa u tiskovinama, radijskih spotova, online bannera, plakata u čekaonicama liječničkih ordinacija te informativnih letaka o prijavljivanju nuspojava koji će biti dostupni u ljekarnama diljem Hrvatske.

Jednako tako, u slučaju da sumnjaju da su iskusili nuspojavu na lijek, pacijenti mogu svaku sumnju na nuspojavu prijaviti HALMED-u izravno putem on-line aplikacije na www.halmed.hr, odnosno slanjem obrasca poštom, telefaksom ili e-poštom.

"Prijave pacijenata važan su dodatni izvor informacija te, zajedno s prijavama zdravstvenih radnika, pomažu u stvaranju 'potpunije slike' o lijeku i doprinose bržem uočavanju novih, prije nepoznatih nuspojava", ističu iz HALMED-a. Mogu pružiti informacije o tome kako se lijekovi zapravo koriste te kako nuspojave utječu na kvalitetu života pacijenta.

Jednako tako, mogu ukazati na probleme s pomoćnim tvarima u lijekovima i potencijalne interakcije, pomoći u otkrivanju novih i neuobičajenih nuspojava, a prijavljivanje neočekivanih dobrobiti od određenog lijeka može poslužiti kao koristan putokaz u liječenju nekog drugog stanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙