FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

PETRINJA - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otkrit će danas spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata "Petrinja-groblje", u spomen na 70 hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih iz četiri masovne i niza pojedinačnih grobova na groblju sv. Benedikta u Petrinji. Predsjednik Republike otkrit će spomen-obilježje s još jednim članom obitelji žrtava te položiti vijenac u spomen na žrtve. Svečanosti će nazočiti i izaslanik Hrvatskog sabora Zoran Vasić i ministar branitelja Predrag Matić. Otkrivanje spomen-obilježja završni je događaj "Dana sjećanja", kojim se obilježava obljetnica pada grada Petrinje 16. rujna 1991. godine. Također, predsjednik Josipović će položiti vijenac kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

VIROVITICA - Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorit će danas Objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Virovitica. Objedinjeni hitni prijem u virovitičkoj bolnici uređen je i opremljen sredstvima Ministarstva zdravlja, u sklopu Projekta unapređenja hitne medicinske pomoći i investicijskog planiranja u zdravstvu, a investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna. Riječ je o ulaznom mjestu za sva hitna stanja, gdje pacijent dobiva cjelovitu medicinsku skrb - od prijema, pregleda, dijagnoze i liječenja, čime se osigurava visok standard kvalitete njegova zbrinjavanja. Dosad su u sklopu Projekta otvoreni odjeli u općim bolnicama Karlovac, Čakovec, Zabok i Bjelovar, a u planu je otvaranje još jedanaest.

VINKOVCI - Spuštanjem stijega sinoć su u Vinkovcima svečano zatvorene 48. Vinkovačke jeseni, najveća državna manifestacija hrvatske tradicijske kulture koja se održavala od 6. do 15. rujna pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Ovogodišnje 48. Vinkovačke jeseni održavale su se pod geslom „To smo što jesmo“ preuzetog iz naslova knjige pokojnog hrvatskog književnika i zaljubljenika u Šokadiju Vladimira Rema. Tijekom desetodnevne manifestacije održano je u Vinkovcima 30-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih i sportskih priredbi se oko 8.000 sudionika. Na Svečanom mimohodu sudionika 48. Vinkovačkih jeseni i Reviji konjskih zaprega gradom je prodefiliralo 76 KUD-ova, 35 konjskih zaprega i 70-tak konjanika, odnosno oko 3.500 njegovatelja folklorne tradicije. U Mimohodu dječjih folklornih skupina na Dječjim Vinkovačkim jesenima, održanim prošlog vikenda, gradom je prodefiliralo 2.800 najmlađih njegovatelja hrvatske folklorne tradicije iz 14 hrvatskih županija.

ZRIN - Obilježavajući jučer u Zrinu 70. obljetnicu stradanja njegovih stanovnika te 505. obljetnicu rođenja Nikole Šubića Zrinskog, biskup sisački Vlado Košić zapitao je kako to da Hrvatska "ne poštuje zakone EU, premda ih je potpisala", dok se "istodobno silom nameće provođenje internih zakona, protiv kojih protestira čitava braniteljska populacija i domoljubni građani". Program, na kojem se okupilo više od tisuću hodočasnika, a najviše prognanih Zrinjana i njihovih potomaka, počeo je blagoslovom novog križa podno Starog grada Zrina, te procesijom do mjesta srušene župne crkve Našašća sv. Križa. Biskup Košić blagoslovio je gradilište na kojem je bila crkva koju su 1943. srušili komunisti, i gdje je prilikom arheoloških istraživanja za ponovnu gradnju župne crkve Našašća Svetog Križa otkrivena gotička crkva iz 14. stoljeća. Mons. Košić je izvijestio da je nakon dugih pravnih borbi Republika Hrvatska vratila Sisačkoj biskupiji zemljište gdje je vjekovima bila župna crkva, te kako je župa Zrin prva osoba, pravna, a ne i fizička, kojoj je vraćena oteta nekretnina nakon 2. Svjetskog rata u Zrinu. Najavio je skoru gradnju crkve, dodavši kako su to, uz novopostavljeni križ, znakovi koji ulijevaju nadu da će Zrin ponovno zadobiti svoje mjesto koje mu pripada na duhovnoj, kulturnoj i nacionalnoj karti Hrvatske.

ZAGREB - Nastavlja se osjetan pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj i proizvodnje mlijeka za piće, pa je tako u srpnju ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 17,5 posto manja nego u srpnju prošle godine, a proizvodnja mlijeka za piće je pala za 35,9 posto, izvijestio je Državni zavod za statistiku (DZS). Po podatcima DZS-a, u Hrvatskoj je u srpnju ove godine prikupljeno 41.626 tona kravljeg mlijeka, što je 8.808 tona manje nego u srpnju prošle godine. Podatci DZS-a pokazuju i da je u srpnju na godišnjoj razini osjetnije smanjena proizvodnja mlijeka za piće - proizvedno ga je 13.926 tona, što je 7.805 tona, ili 35,9 posto manje nego u srpnju prošle godine. U srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec 2012. smanjena i proizvodnja fermentiranih proizvoda, vrhnja i maslaca, a porasla je samo proizvodnja kravljeg sira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙