FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NP Risnjak slavi 60. godina od proglašenja nacionalnim parkom

RIJEKA, 15. rujna 2013. (Hina) - U Nacionalnom parku (NP) Risnjak danas se održava Dan otvorenih vrata, kojim se obilježava 60 godina od osnivanja tog parka - 15. rujna 1953. je područje masiva Risnjaka na prijedlog prirodoslovca i istraživača Ive Horvata proglašeno nacionalnim parkom.

Ravnatelj Javne ustavnove NP Risnjak, Miljenko Gašparac izjavio je danas da će svi posjetitelji tijekom Dana otvorenih vrata imati besplatan ulaz, a osoblje parka omogućit će im dodatne informacije na više točaka u parku.

Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom na prijedlog Ive Horvata, na osnovi kojeg je 1953. donesen Zakon o proglašenju šume Risnjaka nacionalnim parkom, na površini od 3014 hektara.

Područje parka prošireno je 1997. na 6350 hektara i osim središnjeg dijela masiva Risnjaka sada obuhvaća i planinski masiv Snježnika te hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom.

Najviša točka parka je vrh Risnjaka, na visini od 1528 metara i samo 15 kilometara zračne udaljenosti od mora, a najniža točka je u dolini Kupe, na 290 metara.

Područje Nacionalnog parka je, kako objašnjavaju njegovi stručnjaci, snažna klimatska i vegetacijska pregrada između Hrvatskog primorja i kopnenih dijelova Hrvatske. Najznačajniji je primjer visinskog vegetacijskog raščlanjenja Hrvatske, s izraženim fenomenom vegetacije ponikvi i prirodna veza između Alpa i balkanskih planina.

Prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri - medvjeda, vuka i risa, po kojem je Risnjak i dobio ime, te 1148 biljnih vrsta i podvrsta od kojih je značajan dio ugrožen ili zaštićen.

U dolini rijeke Kupe posebno su zastupljeni leptiri, pa je cijela dolina prozvana "Dolinom leptira".

Na području nacionalnog parka stanovnika je malo, a prisutna je, kao i u cijelom Gorskom kotaru, stalna depopulacija. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, na tom području živi samo 61 stanovnik u nekoliko sela, a neka sela su posve napuštena.

Veći dio parka je od vapnenca i dolomita s izraženim krškim oblicima, kao što su škrape, točila, ponikve, ponori i jame, a unatoč velikim količinama kiše i snijega, u njemu ima samo nekoliko izvora.

Posebnost klime očituje se pak ugodno toplim ljetima i srednjom temperaturom do 20 stupnjeva Celzijusa, kišovitim proljećima i jesenima, dugim snježnim i hladnim zimama.

Središnja proslava u povodu o 60. godišnjice osnivanja NP Risnjak bit će 17. rujna u prostorijama Javne ustanove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙