FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

SPLIT/ZADAR

Bivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić ubio se jutros, potvrdila je obitelj. Policijska uprava zadarska jutros je primila dojavu o samoubojstvu 67-godišnjaka u Rovanjskoj. „Jutros oko 7 sati primili smo dojavu iz hitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž vjerojatno izvršio samoubojstvo“, rekao u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornik zadarske policijske uprave Elis Žodan. Dodao je kako je po dojavi policija izašla na teren obaviti očevid koji je još u tijeku. Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda. Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga rujna 1976. i pogibije policajca. Otmicom je skupina htjela upozoriti na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali. U zrakoplovu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice i prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je jedan američki policajac, a trojica su bila ranjena. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvasku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata. Zadnjih godina živio je povučeno sa suprugom Julienne.

ZAGREB

I dalje nema suglasja između sindikata zdravstva oko plaćanja dežurstava i prekovremenih sati bolničkih liječnika i medicinskih sestara, a petnaestak dana prije najavljenog općeg štrajka ne prestaju prepirke jesu li zakonite odredbe postojećeg kolektivnog ugovora i što su stvarni motivi štrajkaša. Dok organizatori štrajka - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, tvrde da su sadašnje kvalifikacije dežurstava i plaćanje prekovremenog rada protuzakoniti i suprotni europskom standardu, iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske upozoravaju da je mogući motiv najavljenog štrajka smanjenje nevjerojatno visokih plaća jednog dijela liječnika. Po privremenom kolektivnom ugovoru, koji vrijedi do 5. listopada, odnosno uz produženu primjenu do 5. siječnja iduće godine, ukinuto je plaćanje dežurstva kao oblika prekovremenog rada, te se dežurstva plaćaju paušalno 9, 13 ili 18 posto od osnovne plaće, ovisno o tome dežura li se radnim danom, vikendom ili nedjeljom. Liječnički i sestrinski sindikati nedavno su odbili potpisati sporni kolektivni ugovor, jer su, kaže predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić, kvalifikacija dežurstava i plaćanje prekovremenih sati protuzakoniti. Međutim, čelnica trećeg sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek kaže kako su plaće pojedinih bolničkih liječnika, s dežurstvom i pripravnošću, u prvoj polovini ove godine iznosile su između 19 i 34 tisuće kuna i bile su veće od plaća predsjednika države i premijera. Ona je jedina potpisala privremeni kolektivni ugovor za zdravstvo, na temelju kojega je od srpnja prekinuto s tom praksom.

VUKOVAR

Pod okriljem Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR) u Vukovaru je danas predstavljen projekt „Zajedničko istraživanje Dunava“ (ZID 3) u kojem sudjeluje 14 podunavskih zemalja i Europska komisija, a riječ je o najvećoj riječnoj istraživačkoj ekspediciji u svijetu u 2013. godini koja je ujedno i Međunarodna godina suradnje na području voda Ujedinjenih naroda. Zahvalivši Vladi RH i „Hrvatskim vodama“ na tehničkoj i drugoj potpori projektu, izvršni tajnik ICPDR-a Ivan Zavadsky istaknuo je da se istraživanje provodi duž 2400 kilometara Dunava, od Regensburga u Njemačkoj do delte Dunava u Rumunjskoj, te da traje šest tjedana - od 13. kolovoza do 26. rujna. Podsjetio je da se prvi takav projekt provodio na Dunavu 2001. godine (ZID1), a drugi 2007. (ZID2) i rekao da su oni osigurali ključne informacije koje su pomogle utvrditi glavne probleme i njihove uzroke te doprinijele u Podunavlju kao i u EU pri donošenju odluka o odabiru pravih mjera za rješavanje problema. U ovogodišnje istraživanje (ZID3) direktno je uključeno 28 znanstvenika različitih profila, a uzorke i druge podatke obrađuju i vodeći laboratoriji diljem Europe. Ekspedicija Dunavom i uzimanje bioloških, kemijskih i drugih uzoraka na ukupno 68 lokacija vodi se s dva broda – srbijanskog „Argusa“, koji je zajedno s laboratorijskom opremom nedavno obnovljen, te rumunjskog „Istrosa“, a u uzorkovanju ribe na 32 dunavske lokacije sudjeluju i dva austrijska plovila.

ZAGREB

Od 33 naturistička kampa koliko ih je u Hrvatskoj bilo prije tridesetak godina sada ih je ostalo samo 12, a ne bude li se u njih ulagalo prijeti opasnost da ih više uopće ne bude, tim više što Ministarstvo turizma naturizam uopće nije uvrstilo u strategiju razvoja turizma do 2020. Dok jedni odumiranje naturističkog turizma vide u njihovoj neprofitabilnosti i zakonu ponude i potražnje, drugi smatraju da je njihov pad rezultat i rastućeg neokonzervativizma u Hrvatskoj. Jerko Sladoljev iz Udruge top kamping kvaliteta istaknuo je kako je Hrvatska prva u svijetu otvorila komercijalne naturističke kampove, ali i da postoje realni izgledi da će ih prva i zatvoriti. "Naturizam u Hrvatskoj je kao egzotična biljka ili životinja koja izumire", rekao je Hini Sladoljev. Napominje da je prije desetak dana ministru turizma Darku Lorencinu uputio dopis u kojem ga je upozorio na loše stanje u tom vidu turizma i iznio prijedloge za njegovo poboljšanje. Sladoljev ističe kako velike turističke kompanije, koje u svom vlasništvu imaju naturističke kampove, ne razmišljaju o zaštiti naturizma, već isključivo profitu. Stoga je ministru Lorencinu predložio da plaćanja PDV-a budu oslobođeni svi koji su investirali u te kampove te da, nakon investiranja, najmanje tri godine budu oslobođeni plaćanja poreza na dobit. "Nije mi odgovorio, ali i ne vjerujem da hoće", kazao je Sladoljev. Ministarstvo turizma Hini je ipak odgovorilo i obznanilo kako se se naturizam ne nalazi među deset turističkih proizvoda koje Ministarstvo u Strategiji razvoja turizma želi razvijati do 2020. "Radi se tu i o ponudi i potražnji. Broj naturista godinama opada te je logično da se kampovi specijalizirani za ovaj vid potražnje i zatvaraju", kaže Ministarstvo.

ZAGREB

Hrvatski Nacionalni park Kornati te parkovi prirode Vransko jezero, Lonjsko polje i Medvednica nominirani su za prestižni Europarkov certifikat za održivi turizam, doznaje se u svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature). U okviru projekta "Parkovi Dinarskog luka", WWF je u suradnji s Europark federacijom odabrao 16 parkova iz regije, od kojih četiri iz Hrvatske, koji su uključeni u proces dobivanja Europarkovog certifikata za održivi turizam, rekla je Hini voditeljica za komunikacije projekta "Parkovi Dinarskog luka" Petra Boić Petrač. WWF procjenjuje da će do 2015. certifikat dobiti sedam parkova iz regije, što će im donijeti bogatije turiste te će biti uvršteni na mapu parkova na kojima su i brojni parkovi Provanse i Velike Britanije, istaknula je Boić Petrač. Certifikat jamči turistima "dodanu vrijednost" - promatranje ptica ili divljih životinja, ili posebne kulturne vrijednosti. Takve parkove u, primjerice Provansi, tijekom tri ljetna mjeseca posjeti i do šest milijuna turista. WWF-ov projekt "Parkovi Dinarskog luka", u okviru kojeg bi se do kraja 2014. trebalo ujediniti oko 80 parkova iz regije, među kojima su svi parkovi iz Hrvatske, podržali su i predsjednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije - Ivo Josipović, Borut Pahor i Gjorge Ivanov.

ZAGREB

Pjesnik i znanstvenik Krešimir Bagić objavio je netom zbirku pjesama “Plaši li te moja boja”, samo tri mjeseca nakon što je za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu dobio „Plaketu sv. Kvirina“. Zbirka je njegova treća knjiga u zadnjih godinu dana, od kojih dvije predstavljaju istaknute pojave u povijesti hrvatske književnosti, a jedna je u popularnoj javnosti stekla status znanstvenog bestselera. Dok je zbirka pjesama plod poetskog nadahnuća, nastala tijekom rujna i listopada prošle godine u Bretanji, druge dvije knjige, „Rječnik stilskih figura“ i “Leksikon hrvatskih književnih kritičara”, izravno su ili posredno rezultat njegovoga dugogodišnjeg znanstvenog i nastavničkog rada. Pored toga, Bagić je jedan od malobrojnih kritičara koji redovito prati zbivanja u svijetu poezije, te svoje kritike objavljuje u Matičnu mjesečniku Vijenac. Pjesnička knjiga „Plaši li te moja boja“, u izdanju Meandra iz Zagreba, donosi sedamdesetak novih pjesama čiji se stihovi bave prirodom, riječima, detaljima i trenucima u kojima se pokazuju čovjek, krajolik i povijest. Knjiga je podijeljena u sedam cjelina i propituje osobno i zajedničko iskustvo autora, koji poeziju objavljuje od osamdesetih godina na stranicama Studentskog lista i časopisa Quorum.

ZAGREB

Festival slastica "Slatki gušti" okupit će od 2. do 8. rujna na Zrinjevcu neke od ponajboljih zagrebačkih slastičara, a za ljubitelje slatkog pripremit će se i kulinarske radionice, glazbeni program te humanitarna akcija za Caritasov dječji dom. Portal Dobravibra.hr u okviru festivala organizira i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za Caritasovu Kuću sv. Franje u Vugrovcu, u kojoj je smješteno tridesetak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Osim redovitih školskih obveza, u njoj smještena djeca su aktivna u mjesnim kulturno-umjetničkim društvima i sportskim klubovima, a u samoj kući organizirana je muzička i računalna radionica. Kuća je s radom počela 1972. kao prvi objekt Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sagrađen za smještaj djece, a dosad je u njoj živjelo tristotinjak djece. Festival slastica otvorit će 2. rujna u poslijepodnevnim satima "Čokomanija", natjecanje u ispijanju čokoladnog shakea, nakon čega će se održati izbor najbolje slastice. Posjetitelji će imati priliku naučiti pripremati zdrave poslastice, sirove torte, kolače za alergičare, fondant i kreme za kolače, a djeca ponešto o tome što je zdravi doručak i kako ukrasiti muffine. Održat će se i radionica s enologom te degustacija desertnih i voćnih vina. Tu je i nekoliko natjecanja u žongliranju kuglicama sladoleda i pripremi palačinka.

PODGRAĐE

U fizičkom obračunu do kojega je došlo sinoć između 45-godišnjaka i 34-godišnjaka, oba iz sela Podgrađe u vinkovačkom kraju, smrtno je stradao 34-godišnjak, potvrdila je jutros zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić. „Do fizičkog obračuna dvojice Podgrađana došlo je u dvorištu obiteljske kuće u Ulici kralja Tomislava, a prema tragovima pronađenim na mjestu događaja utvrđeno je da je došlo do nasilne smrti“, rekla je Barbarić. U tijeku je očevid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙