FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a i sadašnji predsjednik Davor Bernardić sinoć je na skupu pred stranačkim kolegama u Tvornici kulture predstavio svoj program, poručivši kako je njegov program samo Zagreb, jer je to posao 24 sata dnevno i u tom poslu, kazao je, vodit će ih u pobjedu na prvim lokalnim izborima (2017. godine). Na skupu u povodu službenog početka kampanje za unutarstranačke izbore u zagrebačkom SDP-u pozdravili su ga brojni okupljeni SDP-ovci, među kojima Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Željka Antunović i Aleksandra Kolarić. "Vi ste ključ za pobjedu. Mi smo ključ za pobjedu. Svi mi zajedno smo ključ za budućnost", poručio je Bernardić, predstavljajući "četiri ključa" za budućnost zagrebačkog SDP-a - demokratizaciju, decentralizaciju, modernizaciju i edukaciju. Okupljenim stranačkim kolegama zahvalio je za podršku u protekle tri godine, poručivši kako su oni njegov tim od kada se s 18 godina priključio SDP-u. Rajko Ostojić poručio je kako zagrebački SDP ima predsjednika. "Ostali smo isti ljudi koji smo ga podržali prije tri godine i moramo ga i želimo ga podržati i danas. Zato što je u tri godine napravio jako puno za grad Zagreb, za Gradsku organizaciju, za Skupštinu", kazao je Ostojić.

ZAGREB - Dodjelom nagrada najboljim predstavama i lutkarima sinoć je u Zagrebu zatvoren 46. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, a Grand prix ovogodišnjeg festivala dodijeljen je predstavi "Medvjed" u izvedbi Regionalnog kazališta lutaka Kostroma iz Rusije. Čak tri nagrade žirija osvojilo je Kazalište lutaka Zadar za predstavu "Zvjezdica" – za glazbu (Tomislav Pehar i Davor Grzunov), za oblikovanje svjetla (Ivo Nižić i Frane Papić), te Nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom. Predstava "Carmen" Vologodskog regionalnog kazališta lutaka Teremok iz Rusije odnijela je dvije nagrade - za tehnologiju lutaka (Viktor Antonov) i za koreografiju (Natalia Petrova-Ruda). Nagrada žirija za režiju pripala je Michaeli Homolovoj za režiju predstave "Budulinek" Naivnog kazališa Liberec iz Češke, a Svila Veličkova dobila je nagradu za scenografiju u predstavi "Slike s izložbe" Kazališta lutaka Niš iz Srbije. Dodijeljene su i dvije ravnopravne nagrade za animaciju – predstavi "Život sna o sjenama" Kazališta sjena Shen Xiao iz Kine, te Peđi Gvozdiću i Giuliu Settimu za predstavu "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca. Jednakovrijedne nagrade za kolektivnu animaciju dobila su poljska kazališta Teatar Figur iz Krakova za predstavu "Umjetnička rukotvorina" te predstava "Davno, davno u Warmii" Lutkarskog kazališta Olsztyn, koje je dobilo i nagradu za kreaciju lutaka. Nagradu dječjeg žirija dobila je predstava "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

SPLIT - U splitskom kinu „Central“ sinoć je otvoren najstariji međunarodni filmski festival, 18. Split film festival, na kojem je Peteru Kubelki uručena posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika. Peter Kubelka jedan je od najutjecajnijih avangardnih filmskih umjetnika u svijetu, na večerašnjoj svečanosti istaknuo je kako postoje dvije vrste filma - industrijski i nezavisni. "Kada sam imao 17 godina odlučio sam snimati filmove. Film je nevjerojatna mogućnost pojedincu za otvaranje vrata koja pružaju razne mogućnosti. Redatelji su poput znanstvenika. Zahvalan sam na ovoj gesti", rekao je Kubelka prilikom preuzimanja nagrade. Potom je prikazan film koji je bio u konkurenciji 63. Filmskog festivala u Berlinu „Navučen zastor“ redatelja Jafara Panahija i Kamboziya Partovija. Tijekom sedmodnevnog filmskog festivala biti će prikazana 82 filma među kojima 34 dugometražna i 48 kratkometražnih filmova.

ZAGREB - U sprječavanju bijega razbojnika koji je opljačkao poslovnicu Hrvatske lutrije na Savici, sinoć nešto poslije 19 sati ranjen je policajac, a pljačkaš je uhićen u Folnegovićevom naselju, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Policajac je prevezen u jednu od zagrebačkih bolnica, a kvalifikacije ozljede još se ne znaju. Razbojnik je priveden u policiju i u tijeku je kriminalistička obrada. Prema prvim informacijama pljačkaš je zapucao na policajca, ranivši ga nakon što je počinio razbojništvo. Policijski službenici su, naime, nakon dojave o pljački poslovnice Hrvatske lutrije, u ulici Zinke Kunc 2, uočili pljačkaša koji je bježao te zapucao na njih i jednog ranio. Ubrzo nakon toga uhićen je na Folnegovićevom naselju. Više informacija policija će dati sutra na redovitoj konferenciji za novinare.

DUBROVNIK - U organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine sinoć je na obnovljenoj tvrđavi Sokol grad u Konavlima predstavljena knjiga autora Nika Kapetanića "Sokol grad u Konavlima". Tvrđava Sokol grad izgrađena je na nepristupačnoj, više od 25 metara visokoj stijeni, i prvi put se spominje u kolovozu 1373., a u posjed Dubrovačke Republike dolazi 1423. godine. Dubrovačka Republika je tijekom 15. stoljeća ulagala znatna materijalna sredstva kako bi Sokol postao snažna utvrda, koja će moći obraniti Konavle i jugoistočne granice Republike, čiji su neprijatelji u to doba bili brojni. Uz vladare država u zaleđu i moćnu Mletačku Republiku, dubrovačkim granicama nezaustavljivo se približavala nova velesila na europskom kopnu - Osmanlije. Važnu ulogu Sokol grad ima i u sljedećem razdoblju u 16. i 17. stoljeću, a nakon završetka Kandijskog rata 1669. tvrđava gubi na značaju te ju dubrovačka vojska napušta 1672.. Društvo prijatelja dubrovačke starine stječe ostatke tvrđave darovnim ugovorom 1966. i započinje obnovu koja je trajala 50 godina da bi 21. travnja ove godine uz prigodnu svečanost obnovljena tvrđava bila ponovno otvorena, ali ovaj put za turiste i posjetitelje.

VARAŽDIN - Srpski trash film "The Tale of the Wall Habitants" Andreja Boke najbolji je film ovogodišnjeg Trash Film Festivala u Varaždinu, budući da je odnio nagrade u dvije kategorije - po ocjeni publike i u konkurenciji SF filmova. Uz njega, "Zlatne motorke" na večerašnjoj ceremoniji dodjele nagrada dobili su poljski film "Itihasa" u kategoriji akcijskih filmova, hrvatski "Čik Boris protiv mučke đubradi" u kategoriji borilačkih, dok je najboljih horor trash film "Horizonte" iz Španjolske. Inače, najveći broj filmova pristigao je upravo iz Španjolske, njih deset, a "Horizonte" je osvojio "Zlatnu motorku" u kategoriji koja je imala najjaču konurenciju - za najbolji horor natjecalo se 15 trash uradaka.

DUBROVNIK - Koncertom u Kneževom dvoru na kojem su nastupili najbolji polaznici seminara uz klavirsku pratnju Nine Cosetto, sinoć je u Dubrovniku završila Laus akademija. Osmo izdanje Akademije koje je trajalo od 30. lipnja do 15. rujna, okupilo je eminentne i međunarodno priznate glazbenike i pedagoge koji su održali seminare iz solo pjevanja, piana, violine, komorne glazbe i violončela. Među predavačima bili su pijanisti Vladimir Krpan i Ida Gamulin, violinisti Goran Končar i Viktor Tretyakov i drugi. Ovogodišnju Laus akademiju zatvorio je majstorski seminar hrvatske primadone Ruže Pospiš Baldani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙