FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raste broj Sirijaca koji bježe u Italiju

RIM, 13. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Broj Sirijaca koji bježe u Italiju pred sukobima u njihovoj domovini naglo je porastao posljednjih tjedana, izvijestila je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

U posljednjih 40 dana na obale Italije pristiglo je 3300 Sirijaca, većinom obitelji s djecom koje su do Italije došle preko Egipta ali i Turske. Većina onih s kojima je razgovarao UNHCR rekla je da dolaze iz sirijske prijestolnice Damaska.

Od početka godine oko 4600 Sirijaca izbjeglo je brodom do talijanskih obala a oko dvije trećine tog broja došlo je samo tijekom kolovoza, rekao je u UNHCR u svom priopćenju. Oko 670 Sirijaca došlo je u Italiju proteklog tjedna.

Kada stignu, uglavnom na Siciliju, migrante se upućuje u centre za imigrante a neki koji pate od dehidracije ili drugih zdravstvenih teškoća upućuju se u bolnice. Talijanski dužnosnici su u četvrtak rekli da su zaustavili i zauzeli brod za krijumčarenje ilegalnih useljenika preko Sredozemlja na kojem je bilo 200 Sirijaca.

Tisuće migranata, većinom iz sjeverne Afrike, obično pokušavaju doći do južnih talijanskih obala tijekom ljetnih mjeseci kada je more na Sredozemlju dovoljno mirno za plovidbu malih brodova.

UNHCR je rekao da je morem u Italiju od 1. siječnja do 6. rujna ove godine stiglo 21,870 imigranata dok je u istom razdoblju prošle godine došlo 7891 osoba.

Većina imigranata ove godine dolazi iz Eritreje no imigranti iz Sirije sada su druga najbrojnija skupina s ukupno 3970 pristiglih u tom razdoblju. U istom razdoblju 2012. Sirijaca bilo 369.

Sukob u Siriji traje dvije i pol godine ali su nagađanja o mogućoj vojnoj intervenciji zapadnih sila postala sve učestalija nakon napada kemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙