FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: otvorena Filmska revija mladeži i Four river film festival

KARLOVAC, 11. rujna 2013. (Hina) - U karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" večeras su otvoreni 18. Filmska revija mladeži i 6. Four river film festival, manifestacije domaćeg i inozemnog filmskog stvaralaštva za srednjoškolce.

Priredbu, koja će trajati do 14. rujna, je rezanjem filmske vrpce otvorio prošlogodišnji Grand Prix dobitnik, Thijs de Block iz Belgije, koji je i član srednjoškolskog ocjenjivačkog žirija.

Tijekom ceremonije otvorenja karlovački gradonačelnik Karlovca Damir Jelić poručio je filmskim autorima kako mu se ponekad čini da u politici nerijetko ima više iluzije nego na filmu. Istaknuo je kako je najvrednije u njihovu radu, vrijednije i od nastalog filma, vrijeme koje kao skupina provode zajedno stvarajući svoje zajedničko dijete - film.

Tajnica Hrvatskog filmskog saveza (HFS) Vera Robić Škarica kazala je kako prije sedam godina, kada je HFS prepustio karlovačkom Kino klubu organizaciju revije, nije ni slutila da će manifestacija dosegnuti tako visoku razinu kvalitete i obuhvatiti čak pet kontinenata.

U naredna četiri dana publika će moći pogledati 78 filmova službene konkurencije, od kojih je 40 domaćih te 38 iz 36 stranih zemalja.

Član selekcijske komisije filmski kritičar Boško Picula Hini je izjavio kako je bilo teško od 307 pristiglih radova odabrati 78 najboljih. Naglasio je da ovogodišnju stranu produkciju odlikuje ozbiljnost odabranih tema, među kojima je osobno oduševljen jednom animiranom ekranizacijom biblijske teme, te filmom na temu silovanja.

"Uobičajene teme srednjoškolskog stvaralaštva su druženje, prijateljstvo i obitelji, a ove je godine došao velik broj puno ozbiljnijih filmova", rekao je Picula.

U Srednjoškolskom ocjenjivačkom žiriju za najbolji film koji problematizira nenasilje su prošlogodišnji Grand Prix dobitnik Thijs de Block iz Belgije, Norvežanka Jorunn Oluassen te Antonio Parač, 15-godišnji glumac iz Zagreba.

Međunarodni stručni žiri čine Daniel Kušan, hrvatski filmski režiser, Amerikanka Maureen Carrigg, profesorica video produkcije i novih medija na Sveučilištu u Wayneu u Nebraski, te Njemica Vera Schöpfer, profesorica medijskih umjetnosti koja se bavi upravo stvaralaštvom mladih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙