FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNK i dalje bez v.d. intendanta

ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Rješenje za imenovanje v.d. intendanta zagrebačkog HNK nije se moglo nazrijeti ni na tematskoj sjednici Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine jer Grad Zagreb zasad ne odustaje od svoje kandidatkinje Ane Lederer, a iz Ministarstva kulture poručuju da se s tim prijedlogom ne slažu pa zbog nemogućnosti dogovora najavljuju izmjene Zakona o kazalištu.

Zagrebački HNK od rujna je bez intendanta, a problemi oko imenovanja traju već godinu dana, podsjetio je Ivan Tepeš (HSP-AS), predsjednik skupštinskog Odbora za kulturu, navodeći kako velik interes za tu temu pokazuje da je kriza u zagrebačkom HNK velika, a javni razgovor nužan.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je da ne vidi razloga zašto Ana Lederer ne bi nekoliko mjeseci mogla obnašati dužnost v.d. intendanta budući da je HNK uspješno vodila u dva mandata.

Na upit novinara hoće li Grad Zagreb ipak predložiti neko drugo ime Lovrić je odgovorio kako su potrebni jaki argumenti da bi se nešto mijenjalo.

"U trenutku kad je program HNK za slijedeću sezonu sastavljen pod vodstvom gđe. Lederer i kad obnašanje v.d. intendanta može trajati svega nekoliko mjeseci - uvoditi novu osobu za tako kratko vrijeme bilo bi neozbiljno i neodgovorno", ocijenio je.

Lovrić smatra da je "temelj problema u stranačkom i prijateljskom kadroviranju koje se pokušava nametnuti u HNK".

"Kad se napusti potreba da se na čelna mjesta mjesta postavljaju prijatelji ili stranački poslušnici, a počne poštivati Zakon o kazalištu i Statut HNK u partnerstvu i dijalogu sa suosnivačem, Gradom Zagrebom, onda HNK neće imati taj problem", kazao je Lovrić.

Gradska uprava od Ministarstva kulture traži objašnjenje zašto nije odgovorilo na drugi natječaj (od ukupno četiri) za intendanta iz rujna 2012., kada je Kazališno vijeće dalo svoj prijedlog a gradonačelnik ga podržao i uputio ministarstvu i Vladi, a nije dobio odgovor.

"Bili smo iznenađni kad je ministrica kulture na TV-u objavila kandidate - toliko o poštivanju partnera", rekao je Lovrić.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je da su na sutrašnju sjednicu Vlade uputili prijedlog izmjena Zakona o kazalištu.

"Ako gradonačelnik i ministrica ne postignu suglasnost oko zajedničkog kandidata za novog intendanta, tada većinski vlasnik predlaže Vladi osobu koju ona imenuje intendantom HNK. Mi zasad nemamo tu osobu, to je stvar dogovora Vlade i Grada, no imamo prijedloge za vršitelja dužnosti, a to su dvoje zaposlenika HNK - Sanja Ivić i Svebor Sečak", rekao je Šipuš.

Podvukao je da Grad Zagreb i Ministarstvo kulture nemaju jednaka prava jer su tu, baš kao i u biznisu, presudni odnosi 51:49, a većinski vlasnik je država.

"Gđa. Lederer uz svu našu zahvalnost za učinjeno nije dobar izbor za ono što u budućnosti očekujemo od HNK. Nikoga ne optužujemo nego tražimo promjenu zbog drugačijeg pristupa radu i modernijeg estetskog senzibiliteta", rekao je Šipuš naglasivši kako rješenje vidi u tome "da svi postanu ozbiljni" i shvate da je zakon manjkav.

Napomenuo je da će se ministri kulture i gradonačelnici uvijek dogovarati oko intendanta, ali ako se ne dogovore mora postojati "kvaka" po kojoj će proces ići dalje kako 550 ljudi ne bi ostalo bez svojeg umjetničkog i poslovnog voditelja.

Na pitanje novinara jesu li u HNK-u upitne plaće za listopad, Šipuš je odgovorio da plaće nikad ne bi trebale biti upitne ako suvlasnici i osnivači kazališta ispunjavaju svoje obveze. "Mislim da će sve biti u redu", rekao je, a na upit tko će potpisati plaću rekao je kako se nada da će dotad imati rješenje.

Lovrić je poručio kako je svu odgovornost za HNK preuzela ministrica kulture svojim jednostranim potezima, te ustvrdio da se zakone može mijenjati, ali ih dotle treba poštovati.

Dok član odbora za kulturu Tomislav Stojak (HNS) smatra da je stajalište Ministarstva kulture argumentirano i utemeljeno na pozitivnim zakonskim propisima, a objašnjenje iz Gradske uprave prilično "tanko", Dijana Pavičić Haniš (SDP) upitala je zašto se ranije nije predložila izmjena Zakona o kazalištu kad problem tinja već godinu dana.

"Možemo i danas razgovarati o v.d.-u s predstavnicima Grada, no što ako se dogovor ne postigne", upitao je Šipuš navodeći da je ministrica Zlatar i ranije predlagala izmjene, ali su se nadali kako će dogovor biti postignut.

Bivša intendantica HNK Ana Lederer kaže da je HNK doveden u krizu, a Ministarstvo kulture neodgovorno i nekompetentno vodi cijelu situaciju, krši zakone i ponaša se kao da je to pitanje njihove osobne volje. Izmjene Zakona o kazalištu koje predlaže Ministarstvo kulture nazvala je "lex Lederer".

Šipuš je pak kao neistinite odbio ocjene da je u HNK-u itko bio razvlašten.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙