FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankara pozdravlja ruski prijedlog

ANKARA, 11. rujna 2013. (Hina/AFP) - Turska je u srijedu pozdravila ruski prijedlog stavljanja sirijskog kemijskog naoružanja pod međunarodnu kontrolu, što daje izglede diplomaciji, ali traži da počinitelji kemijskog napada 21. kolovoza budu kažnjeni.

"U svijetu u kojem je upotreba kemijskog naoružanja zločin, stavljanje arsenala jedne zemlje pod međunarodnu kontrolu je pozitivan razvoj", ocijenio je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Levent Gumrukcu na konferenciji za novinare.

On je ipak izrazio sumnje u spremnost režima Damaska da se usuglasi s tim sporazumom.

"Ako se taj proces zaključi, bit ćemo zadovoljni, ali upotreba kemijskog oružja neće ostati nekažnjena", rekao je diplomat i istaknuo da je upotreba takvog naoružanja zločin protiv čovječnosti.

Čini se da je prijedlog Rusije, saveznika sirijskog režima, odgodio mogućnost udara Sjedinjenih Država i saveznika kao odgovor na kemijski napad 21. kolovoza blizu Damaska, u kojem je, prema podacima Washingtona, poginulo 1.429 ljudi.

Turska je pobornica snažne intervencije u Siriji, ali i rušenja režima sirijskog režima predsjednika Bashara al-Asada.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao u utorak da želi dati priliku diplomatskim naporima i tražio je od Kongresa da odmah ne glasa o uporabi sile u Siriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙