FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIM - Jedan je talijanski svećenik papi Franji darovao svoj 20 godina star Renault 4, da se ima čime voziti po Vatikanu. Auto je prešao 300 tisuća kilometara, a otac Renzo Zocca predao ga je papi protekli vikend. Papa je odmah sjeo u auto i odvezao se. Poznat po skromnu životu, papa Franjo rekao je kako je i u rodnoj Argentini vozio Renault 4. Papa potiče štednju u crkvi i crkvene je velikodostojnike pozvao da izbjegavaju skupe limuzine. Otac Zocca rekao je za list Famiglia Cristiana kako je ganut papinim nastojanjem da stvori "crkvu za sirotinju", poželio dati mu dar. "A što bi moglo biti bolje od moga starog Renaulta 4", zapitao se. Zocca se iznenadio kad ga je papa nazvao i rekao mu da prihvaća dar. U subotu je svećenik došao u papinu vatikansku rezidenciju predati Renault, a BBC-jev dopisnik iz Rima David Willey kaže kako su papini tjelohranitelji bili iznenađeni kad je papa uzeo ključ, sjeo u auto i odvezao se.

HONG KONG - Bijeli dijamant od 118,28 karata, u obliku jaja, ponudit će se na dražbi u listopadu u Hong Kongu, objavila je u utorak aukcijska kuća Sotheby's koja se nada postići rekordnu cijenu višu od 30 milijuna dolara. Dragi kamen, "najimpresivniji" ikad ponuđen na dražbi, po Sotheby'su, mogao bi biti prodan za 28 do 35 milijuna dolara, dodala je kuća. Dijamant "liči malom kokošjem jajetu", rekla je glasnogovornica britanske tvrtke. Bez ikakvih nečistoća, kamen bi mogao biti "najimpresivniji bijeli dijamant ikada prodan na dražbi", rekao je Quek Chin Yeow, potpredsjednik Sotheby'sa za Aziju. Tvrtka predviđa da će biti oboren prethodni rekord kad je dijamant od 101,73 karata prodan za 26,7 milijuna dolara 2012. Kamen koji će se ponuditi u listopadu otkriven je 2011. u rudniku jedne zemlje na jugu Afrike čije ime nije otkriveno. U neobrađenom stanju kamen je težio 299 karata.

WASHINGTON - Američki znanstvenici pronašli su vezu između veličine testisa i aktivnosti u odgoju djece, prenosi u utorak BBC. Stručnjaci sa sveučilišta Emory u Atlanti tvrde da će očevi s manjim testisima biti aktivniji u mijenjanju pelena, hranjenju i uspavljivanju svoje djece. Pokazalo se i da veličina testisa ima ulogu u tome kako očevi gledaju na svoju djecu. Razina promiskuiteta i veličina testisa u životinja su snažno povezani. Naime, primjerci s većim testisima pare se s više partnerica. Američki znanstvenici proučavali su evolucijsku teoriju o količini utrošene energije i napora u parenju u odnosu na podizanje mladunčadi, odnosno na sugestiju da se mužjaci s većim testisima više posvećuju pravljenju djece, a manje njihovu odgoju. Točna poveznica nije utvrđena, a znanstvenici zasad smatraju da veličina testisa, vjerojatno zbog hormona testosterona, utječe na ponašanje.

TOKIO - Jedan japanski zatvor odlučio je uvesti maskotu kako bi popravio svoju sliku u javnosti, objavili su dužnosnici zatvora. Katakkuri-chan, lik visok gotovo dva metra velikog četvrtastog lica koji umjesto kose ima ogroman ljubičasti cvijet, približit će ljudima pravu sliku institucije. Zatvorenicima i posjetiteljima je prikazan ovog vikenda, na godišnjem skupu oko 1.700 ljudi, kada su mogli pozdraviti maskotu koja postoji u muškoj i ženskoj verziji. "Zatvori imaju reputaciju izoliranog mjesta bez dodira s ostatkom društva, okruženog ogromnim sivim zidovima", objasnio je jedan dužnosnik za odnose s javnošću zatvora Asahikawa, na otoku južno od Hokkaida. "Zatvori postoje za osobe koje su počine zločine i ljudima su nepoželjne u susjedstvu, ali mi držimo da društvo treba sudjelovati i podržati rehabilitaciju osoba koje ispaštaju svoje grijehe", istaknuo je taj dužnosnik.

LONDON - Automobil podmornica kojim se James Bond 1977. vozio u "Špijunu koji me volio" prodan je u ponedjeljak u Londonu za 550 tisuća funti (650 tisuća eura), dok je očekivani iznos bio 950 tisuća funti. Nakon intenzivnog nadmetanja na dražbi bijeli Lotus Esprit koji se transformirao u podmornicu u filmu iz 1977. s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi, prodan je jednom ponuđaču koji se nadmetao telefonom na prodaji kolekcionarskih automobila koju je organizirala kuća RM Auctions, u Londonu. Auto je konstruiran za Bonda, tj. Rogera Moorea koji je uz Barbaru Bach vozio taj automobil koji se zapali nakon paljbe iz helikoptera, ali agent 007 to rješava zaronivši autom pod vodu. "Ne treba zaboraviti da taj automobil ne možete voziti na cesti, a postignuta cijena pokazuje popularnost predmeta vezanih za Jamesa Bonda", dodao je Peter Haynes iz RM Auctions Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙