FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MADRID - Španjolska La Tomatina koja se održala u srijedu prvi puta ove godine naplaćuje sudjelovanje na festivalu čiji je jedini smisao provesti sat vremena u gađanju drugih osoba rajčicama a organizatori su iz sigurnosnih razloga prepolovili broj sudionika. Oko 20.000 osoba iz svih dijelova svijeta naguralo se u gradić Bunolu, mnogi opremljeni zaštitnim naočalama kako bi se zaštitili od soka rajčice. Ove godine sudionici su platili minimalno 10 eura ulaznicu za zadovoljstvo gađanja drugih sudionika na zabavi koja je ulice pretvorila u rijeke soka od rajčice. Cijene ulaznica rastu sve do 750 eura za one koji su željeli mjesto na jednom od šest kamiona s oko 130 tona rajčica. Za stanovnike grada bilo je rezervirano oko pet tisuća besplatnih ulaznica dok je 15 tisuća bilo u prodaji. Najviše ulaznica kupili su Australci (gotovo 20 posto), zatim Japanci i Britanci, a domaćini Španjolci na četvrtom su mjestu sa 7,8 posto kupljenih ulaznica te Amerikanci sa 7,5 posto. Oko 60 posto ulazica kupuje dobna skupina od 18 do 35 godina dok najstariji sudionik ima 82 godine. Organizacija ovog festivala grad košta oko 140 tisuća eura.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barrack Obama kazao je kako je bio potresen filmom "The Butler" o crncu koji je 34 godine služio u Bijeloj kući tijekom godina u kojima je u SAD-u trajala borba za građanska prava. U filmu Leea Danielsa u naslovnoj ulozi batlera glumi Forest Whitaker i snimljen je prema životu Eugenea Allena koji je u Bijeloj kući služio od mandata predsjednika Harryija Trumana do Ronalda Reagana. Oprah Winfrey glumi batlerovu ženu koja je imala problema s alkoholizmom a Cuba Gooding Jr. prijatelja i zaposlenika u Bijeloj kući. "Znate, gledao sam Batlera i bio sam potresen", kazao je u utorak Obama američkim medijima. "Bio sam potresen ne samo zbog posluge koja je radila ovdje u Bijeloj kući nego i zbog čitave generacije ljudi koja je bila talentirana i umiješna no zbog segregacije i diskriminacije postojala je granica do koje su mogli napredovati". U filmu glavni lik pokušava izboriti iste plaće za crne i bijele zaposlenike u Bijeloj kući i to mu tek uspijeva u Reaganovu mandatu.

VARŠAVA - Poljski neimari u utorak su dovršili gradnju golemog trojanskog konja nedaleko mjesta Oskowo na sjeveru zemlje koji je ušao na popis Guinnessovih rekorda kao najveći na svijetu. Drveni konj visok je 15 metara i dugačak 16 metara te je napravljen od 50 kubičnih metara ariša i smreke. U trojanskom konju, danajskom daru pomirenja za Troju, prema starogrčkoj mitologiji bili su skriveni grčki vojnici koji su se tako na prijevaru uvukli u Troju, otvorili vrata grada i omogućili nakon 10 godina grčkoj vojsci njezino osvajanje.

WASHINGTON - Olupina američkog parobroda Robert J. Walker koji je potonuo nakon sudara s jedrenjakom prije 153 godine identificirana je uz obale New Jerseya, objavila je američka uprava za more. Walker je sagrađen 1847. i bio je jedan od prvih parobroda s bočnim kotačima i lopaticama a potonuo je 13 godina kasnije. S brodom je potonulo 20 od 66 članova posade. Brod je tada bio na zadatku izrade karata Golfskog zaljeva neposredno prije Građanskog rata. Pronađen je 26 metara ispod površine mora nedaleko Atlantic Cityja.

SARAJEVO - Unatoč financijskoj krizi u BiH novaca za alkohol u toj zemlji ne manjka, a njega neće nedostajati ni državnim institucijama jer su upravo sklopljeni ugovori o nabavci alkoholnih pića za njihove potrebe i to u vrijednosti većoj od 30 tisuća eura, prenose u srijedu lokalni mediji. Ravnatelj Službe za zajedničke poslove institucija BiH Siniša Perković potvrdio je kako je upravo zaključen ugovor o kupnji zaliha alkoholnih pića kojima će se opskrbiti državna tijela vlasti tijekom narednih dvanaest mjeseci. Ugovor je vrijedan 60 tisuća konvertibilnih maraka (30.690 eura), a zanimljivost je to što je na natječaju za nabavku pobijedila sarajevska tvrtka "Medresa", što je zapravo naziv za islamsku srednju školu."Jest malo neobično da alkohol prodaje tvrtka koja se zove 'Medresa' no oni su bili najpovoljniji i pobijedili su na natječaju", bio je Perkovićev komentar. Konstatirao je kako se uvijek naruči više alkohola "da ne bi zafalilo", a podsjetio je kako je riječ o potrebama reprezentativnih institucija "u kojima je uobičajeno da dužnosnici počaste svoje goste".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙