FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hague: Rezolucija Vijeća sigurnosti trebala bi sadržavati prijetnju primjenom sile

CAPETOWN, 10. rujna 2013. (Hina/AFP) - Velika Britanija će poduprijeti svaku "vjerodostojnu" rezoluciju Vijeća sigurnosti o kemijskom oružju u Siriji koja će sadržavati prijetnju primjenom sile, rekao je u utorak u Capetownu britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"To bi svakako morala biti rezolucija koja se poziva na poglavlje 7 kako bi imala smisla i bila vjerodostojna", rekao je Hague novinarima, smjerajući na sedmo poglavlje UN-ove Povelje koja predviđa primjenu sile kako bi se osigurala provedba rezolucije Vijeća sigurnosti.

William Hague koji se sastao s južnoafričkim kolegom Maiteom Nkoana-Mashabaneom, dodao je da će s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom telefonski razgovarati o rezoluciji koju Pariz u utorak treba podnijeti u Vijeću sigurnosti.

Fabius je najavio da će Francuska u utorak u UN-ovu Vijeću sigurnosti predložiti nacrt rezolucije koji predviđa "nadzor i uništenje" sirijskog kemijskog oružja. Taj nacrt dopušta primjenu sile ako Sirija ne bude poštovala svoje obveze, čemu se Rusija, koja ima pravo veta, uglavnom žestoko protivi jer je protiv bilo kakva upletanja.

Ovaj prijedlog dolazi nakon prijedloga Moskve koji predviđa da se zalihe sirijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu a zatim unište.

Rusija se tako nada kako će taj prijedlog omogućiti da se spriječe mogući američki udari na režim u Damasku, u kojima je Francuska spremna sudjelovati.

"Suglasan sam s francuskim kolegama, treba nam snažan i jedinstven odgovor Vijeća sigurnosti ako želimo ostvariti pomak o tom pitanju", dodao je Hague.

U vezi s ruskim prijedlogom Hague je kazao: "Moramo biti sigurni da nije riječ o diverzivnoj taktici i još jednom pokušaju postavljanja zapreka donošenju rezolucije (...) ne bi li se dobilo na vremenu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙