FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat u srijedu počinje glasovati o Siriji

WASHINGTON, 9. rujna 2013. (Hina/AFP) - Prvo glasovanje u američkom Senatu o nacrtu rezolucije kojom bi se predsjedniku Baracku Obami odobrila vojna intervencija u Siriji održat će se u srijedu, rekao je u ponedjeljak predsjednik demokratske većine Harry Reid.

Ovo glasovanje koje će omogućiti da se dobije predodžba o razmjerima potpore intervenciji u gornjem domu Kongresa je etapa koja nužno prethodi nastavku rasprava, predlaganju amandmana i eventualnom konačnom prihvaćanju rezolucije koje bi se u Senatu moglo dogoditi do kraja tjedna.

Rezolucija koju je u srijedu donio vanjskopolitički odbor Senata predviđa da se trajanje bilo kakve vojne intervencije u Siriji ograniči na 60 ili eventualno na 90 dana i da se predsjedniku zabrani slanje kopnenih snaga.

Od 100 senatora, 24 su se dosad očitovala za intervenciju u Siriji, 20 je protiv a 56 je još neodlučno, po evidenciji New York Timesa u ponedjeljak.

Predstavnički dom koji kontroliraju republikanci, nije još odredio vremenski raspored glasovanja, rekavši samo da će to biti "za dva tjedna".

Sjedinjene Države su pozitivno, ali i s oprezom, ocijenile u ponedjeljak ruski prijedlog kojim bi se sirijsko kemijsko oružje stavilo pod međunarodni nadzor, izrazivši ujedno sumnju u nakane režima Bashara al-Assada.

Tony Blinken, pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame rekao je na dnevnoj konferenciji u Bijeloj kući da njegova zemlja želi "pobliže proučiti" prijedlog Moskve.

"Pozitivno bismo ocijenili odluku i akciju Sirije da odustane od svog kemijskog oružja", dodao je, istaknuvši da je ovakvu promjenu potaknula američka prijetnja udarima na Assadov režim.

Njegov kolega Ben Rhodes, također pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je nešto ranije da je njegova zemlja spremna razgovarati s Rusijom kako bi utvrdila je li njezin prijedlog o stavljanju sirijskog kemijskog arsenala pod kontrolu dostojan povjerenja.

Eventualna odluka Sirije da se odrekne svog kemijskog arsenala bila bi "važna" etapa, rekla je u ponedjeljak bivša američka državna tajnica Hillary Clinton, nakon susreta s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući.

"Ako režim (u Damasku) odmah stavi svoje zalihe pod međunarodnu kontrolu, o čemu je državni tajnik (John) Kerry razgovarao s Rusima, bila ti to važna etapa. No to ne može biti još jedna izlika za odgodu ili opstrukciju", upozorila je Clinton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙