FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas da je sukob oko dvojezičnih ploča u Vukovaru dio šireg problema odnosa prema manjinskim zajednicama u Hrvatskoj. Dvojezični natpisi su u Vukovaru i tamo trebaju ostati, ali problem koji je u pozadini puno je važniji i ploče su njegov vanjski aspekt, rekao je Josipović nakon obilaska tvrtke Biognost, upitan što točno predlaže kao rješenje spora oko dvojezičnih natpisa. "Osnovni problem je odnos prema manjinskoj srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Pitanje uvođenja tolerancije, razumijevanja i prijateljstva među ljudima različitih nacionalnosti je ozbiljan problem. Ma koliko netko želio stavljati glavu u pijesak, čini se da o tom problemu treba ozbiljno razgovarati", rekao je Josipović. Stoga, kako je rekao, njegova ideja rješavanja problema nije usmjerena isključivo na ploče na kojima ćirilica jest ili nije, nego globalno, na odnose među nacionalnim zajednicama to jest većinske s manjinskim. "Mislim da tu imamo što popraviti", kaže Josipović. Na pitanje što misli o HDZ-ovu prijedlogu prema kojem bi se upotreba ćirilice regulirala vukovarskim gradskim statutom, Josipović je odgovorio kako ne bi želio da se bilo kojim aktom umanjuju prava manjinskih zajednica koja su u hrvatskom zakonodavstvu riješena na europskoj razini. Predsjednik je za istup europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, koja je ocijenila da Vlada u pogledu Zakona o europskom uhidbenom nalogu radi dosta loš posao, kazao kako "gospođa Reding radi svoj, a vlada svoj posao". Dodao je da vjeruje kako će spor biti izglađen na najbolji mogući način.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas, tjedan dana uoči najavljenog štrajka bolničkih liječnika i medicinskih sestara, da će se sve neophodne operacije obavljati bez obzira na štrajk. Pacijenti koji čekaju operacije ne moraju se bojati jer će se svi neophodni zahvati obavljati i za vrijeme eventualnog štrajka, ustvrdio je Ostojić govoreći o funkcioniranju zdravstvenog sustava za vrijeme štrajka koji su za 18. rujna najavili sindikati liječnika i medicinskih sestara. Za vrijeme štrajka postojat će rezervne opcije koje će se definirati idućih dana, rekao je ministar koji će se danas s tim u vezi sastati sa svim ravnateljima bolnica. Sindikatima je ponovno poručio da je Ministarstvo zdravlja i dalje cijelo vrijeme otvoreno za pregovore. Što će biti s naručenim pregledima za vrijeme štrajka moći će odgovoriti za nekoliko dana, kada se završe pregovori sa sestrinskim sindikatom. Na sindikalne najave da će u vrijeme štrajka raditi samo s 20-30 posto kapaciteta rekao je kako je već postignuta suglasnost oko svih neophodnih poslova. "Sve zdravstvene ustanove prošle su nedjelje dobile jasne naputke koje poslove trebaju raditi u slučaju štrajka", rekao je Ostojić dodavši da će se o "široj problematici govoriti kad se štrajk dogodi, ako se dogodi". Po jučerašnjim podacima, broj liječnika koji su povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno smanjio se na 17 posto, što je već drugi tjedan zaredom da se njihov broj smanjuje. Komentirajući te podatke, ministar je istaknuo da ravnatelji klinika moraju organizirati njihov rad, a smjenski rad organiziran je u pet županijskih bolnica te u osječkom i splitskom KBC-u. U ostalim zdravstvenim ustanovama, kaže, radi se kao i prije - uz dežurstva i pripravnosti koje se plaćaju

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras potvrdio je danas da će se kandidirati za šefa zagrebačkoga SDP-a te ustvrdio kako njegova kandidatura nije okrenuta protiv drugih kandidata, već za bolji, uspješniji i jedinstveni SDP. "Ne kandidiram se ni protiv koga, nego da zagrebački SDP bude bolji i uspješniji nego je to bio jučer, da nemamo podjele u stranci, da stranka bude jedinstvena, da s jedne strane nemamo anonimne izvore u novinama koji govore da ljudi koji rade u gradskoj organizaciji ne rade dobro, a s druge strane govorimo da se politika treba voditi iz Praške", rekao je Maras. Ponovio je kako svoju kampanju i program gradi na jedinstvu stranke koja će "nakon 12 godina, plus nekoliko godina koliko će još aktualni gradonačelnik biti gradonačelnikom, doći ponovo na vlast". Maras kaže da SDP ima najkvalitetniju stranku i podršku građana te da je, po zadnjim istraživanjima, uvjerljivo najjača stranka u Zagrebu. Sada nam treba sustav i program, vizija kako doći na vlast, dodao je.

ZAGREB - Članice grupe "Sunčica" iz udruge Žene u Domovinskom ratu nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja danas su predale pismo ministru branitelja Predragu Matiću za predsjednika Vlade u kojem traže neselektivnu primjenu zakona u Hrvatskoj jer smatraju da se zakonu o manjinama daje prioritet, za razliku od prešućivanja zakona koji se odnose na žrtve ratnog zločina. U izjavi novinarima ispred zgrade Ministarstva branitelja iznijele su i primjedbe na česte iskaze o ratu kao prošlom završenom vremenu, dok one, kažu, još nemaju status ni prava ratne žrtve, a zločinci žive na slobodi. "Smogle smo hrabrosti govoriti o svom stradanju, što treba cijeniti. U ime mnogih žena koji tu snagu nemaju, tražimo prava", rekla je predsjednica udruge Marija Slišković te upozorila da zakon za silovane žene ne postoji, a također niti dobra volja da se procesuiraju ratni zločinci. Pritom je navela kako su iz njihove knjige "Sunčica", od 15 iskaza koje su dali Državnom odjetništvu svega dva slučaja dosad i završena. "Najnoviji slučaj iz Dalja nije izravno povezan s našim traženjima, a ostali slučajevi stoje", rekla je Slišković.

ZAGREB - Savjet antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske prozvao je danas kardinala Josipa Bozanića i dio crkvenih velikodostojnika da čine historiografski zločin zbog toga što, kako tvrde, pokušavaju izjednačiti fašizam i komunizam. Bozanićevo obraćanje vjernicima u Mariji Bistrici kao i cjelokupno djelovanje katoličke crkve u posljednje vrijeme ide u smjeru nastojanja da se izjednači fašizam i komunizam, smatra predsjednik Savjeta antifašista Daniel Ivin. "Nitko ne negira da je u komunizmu bilo zločina, no nedopustivo je uspoređivati fašizam s komunizmom", poručio je Ivin na konferenciji za novinare. Takvim nastupima, drže antifašisti, Bozanić i Crkva prestaju biti duhovna organizacija i postaju politička organizacija. Tražit će, kažu, novac da se temeljito istraži ponašanje Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu. Smatraju i kako se nedovoljno spominje činjenica da je velik broj svećenika bio u partizanima.

OSIJEK - Tijekom obavljanja poljoprivrednih radova na polju kod osječkog prigradskog naselja Tenje, na području zvanom 'uljarica', dvojica poljoprivrednika izorali su dvije protuoklopne mine, izvijestila je danas osječko-baranjska policija. Mine su izorane 6. rujna, a policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu uklonio je jednu, dok će drugu, na mjestu pronalaska, uništiti djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje (HCR). Kako se doznaje od glasnogovornika HCR-a Mladena Crkovića, riječ je o protuoklopnoj mini zaostaloj iz Domovinsko rata. Tenja je bila okupirana i integrirana je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske nakon procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

ZAGREB - S ciljem što bolje suradnje hrvatskih i japanskih umjetnika, a u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, danas je u zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorena izložba "Japan susreće Zagreb - sjaj japanske suvremene umjetnosti". Izloženo je oko 250 umjetničkih radova ostvarenih u različitim tehnikama i materijalima, tu su japansko slikarstvo, crteži tušem, kaligrafija, keramika, ali i zapadno slikarstvo, fotografije i skulpture, haiku poezija, origami radovi. Izbor umjetnika napravile su japanske umjetničke udruge i organizacije, a među njima su zastupljene sve generacije. U Zagrebu izlažu Michio Yagi, Muramatsu Setsuko, Nakagawa Utsuma, Yagi Mitsio, Atsuko Dowling i Yoshioka Yiro, a neki od njih su i osobno došli predstaviti svoje radove. Japan u našoj svijesti ima posebno mjesto, sinonim je za poštivanje tradicije, ali i otkrivanje novoga u znanosti, proizvodnji i umjetnosti, rekao je ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan, podsjetivši koliku je važnost za Hrvatsku imala uspostava diplomatskih odnosa s tom zemljom 1993. godine. Frlan je ustvrdio kako je izložba u Zagrebu diskretni kulturni posrednik između civilizacija Istoka i Zapada, sredstvo koje će unaprijediti prijateljstvo Japana i Hrvatske, ali i u Hrvatskoj omogućiti bolje razumijevanje japanske kulture i običaja.

ZAGREB - Novi ciklus jazz projekata Hrvatskog društva skladatelja u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, pod nazivom Jazz.hr, ove sezone donosi pet koncerata vrhunskih domaćih i svjetskih jazz glazbenika a otvorit će ga u petak 20. rujna mladi saksofonsko-klavirski duo Francesco Cafiso & Mauro Schiavone. "Ove godine ponudit ćemo stilski raznolik program vrhunske jazz glazbe koji, uz svjetske zvijezde, u Lisinski dovodi recentnu europsku jazz scenu, ali i sve što je aktualno na hrvatskoj sceni", kazao je danas u Zagrebu predstavljajući program njegov selektor Davor Hrvoj. Sezonu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga nastavit će 20. studenog nastup američkog jazz i rhythm&blues glazbenika, tenor i sopran saksofonista i flautista Ernieja Wattsa. "Watts je dvostruki dobitnik nagrade Grammy i jedan od najvećih živućih tenor i sopran saksofonista koji je trenutno na vrhuncu karijere", kazao je Hrvoj. U Lisinskom će nastupiti s Ernie Watts Quartetom, koji još čine Christof Seanger na glasoviru, Rudi Engel na basu i Heinrich Koebberling na bubnjevima. Hrvatsku scenu predstavljat će 17. siječnja splitska skupina Black Coffee, koja ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja. Bas gitaristu

ZAGREB - Predstavu berlinskoga kazališta Schaubuehne am Lehniner Platz "Smrt u Veneciji /Pjesme mrtvoj djeci", kojom se večeras otvara 11. Festival svjetskog kazališta, najavili su redatelj Thomas Ostermeier te umjetnički ravnatelji Festivala Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan. Ostermeier je istaknuo kako je riječ o eksperimentu u kojemu pripovjedač, pijanist, videoumjetnik i skupina glumaca te plesačice pokušavaju obuhvatiti teme erotske strasti, tjelesnosti i prolaznosti utkane u novelu Thomasa Manna "Smrt u Veneciji". Napomenuo je i kako unutarnja drama ostarjeloga muškarca svoj glazbeni pandan pronalazi u pjesmama iz ciklusa "Pjesme mrtvoj djeci" Gustava Mahlera po kojemu je Mann oblikovao lik Gustava von Aschenbacha, a koje interpretira glavni glumac Joseph Bierbichler. Pisca Gustava von Aschenbacha obuzima želja za putovanjem pa u bijegu od svoje represivne samodiscipline traži utočište u Veneciji. Susret s 14-godišnjim dječakom u njemu budi bezglavu strast pa Aschenbach vjeruje da je pronašao utjelovljenje svojih umjetničkih ideala, koji se u međuvremenu pretvaraju u divlju i smrtonosnu opsesiju, navedeno je u najavi predstave.

DUBROVNIK - Prvi info centar za mlade - INFORMADUR na području Dubrovačko-neretvanske županije, otvorio je danas grad Dubrovnik u suradnji s Razvojnom agencijom grada Dubrovnika - DURA, a u sklopu projekta Youth Adrinet, financiranoga iz IPA Adriatic prekograničnoga programa. Kako je tom prigodom istaknula direktorica Razvojne agencije grada Dubrovnika - DURA Andrea Novaković, osnivanje Info centra za mlade jedna je od aktivnosti projekta Youth Adrinet, a tehnička oprema i sredstva za koordinaciju Info centra u potpunosti je financirala Europska unija u iznosu od 230 tisuća eura

ZADAR - Dvije pješakinje u dobi od 74 i 76 godina srušene su i teško ranjene na pješačkom prijelazu danas oko 11,20 sati kada je na njih naletio osobni automobil kojim je upravljao 60-godišnjak, izvijestio je glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan. Teška prometna nesreća dogodila se na zadarskoj Biogradskoj cesti, a ozlijeđene pješakinje prebačene su s teškim ozljedama u zadarsku Opću bolnicu. Zbog očevida na mjestu nesreće, promet Biogradskom cestom bio je na sat i pol prekinut. Očevid je završen u 13 sati i tada je cesta puštena u promet.

DUBROVNIK - Osuđenik koji je prije dvije godine pravomoćno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog preprodaje droge a izbjegavao je zatvor skrivajući se na području Crne Gore jučer je uhićen u Dubrovniku, a danas je sproveden u Remetinec, doznaje se od glasnogovornice PU dubrovačko- neretvanske Marije Genero.

40- godišnji R. V. zvan Gigo uhićen je jučer u Ulici Mate Vodopića na dubrovačkom predjelu Lapad. Po riječima glasnogovornice Genero osuđenik je pokušao pobjeći iz stana u kojem se nalazio, ali ga je policija uhvatila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙