FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je opovrgnula da pregovara s ruskom naftnom kompanijom Rosneft o preuzimanju ili prodaji državnog udjela u Ini. "Netočna je informacija da Vlada RH pregovara s ruskom naftnom kompanijom Rosneft o preuzimanju ili prodaji državnog udjela u Ini", kratko su izvijestili iz Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade RH. Informaciju da hrvatska Vlada razgovara s Rosneftom o prodaji dijela državnog udjela u INA-Industriji nafte, nastojeći tako riješiti spor s mađarskim MOL-om po pitanju kontrole nad hrvatskom kompanijom, objavio je Bloomberg. Pozivajući se na izvore bliske pregovorima, Bloomberg piše da je Hrvatska spremna smanjiti svoj udjel u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, uz uvjet da je MOL također spreman prodati svoj udjel. MOL u Ini drži 49,08 posto, a hrvatska država 44,84 posto udjela. U Ministarstvu gospodarstva pisanje Bloomberga nisu htjeli komentirati, podsjećajući kako je hrvatska Vlada otvorila pregovore s mađarskim MOL-om oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu i ti pregovori počinju 18. rujna.

ZADAR - Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica danas je na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen odgovornosti za stradanje vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku. Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru. Tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica. Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj redovitoj konferenciji za novinstvo reagirao je na tvrdnje po kojima su on osobno, grad Rijeka i riječko komunalno društvo Čistoća jedini krivi za probleme vezane uz Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćinu ističući da svi problemi proistječu iz toga što kasni izgradnja tog centra. "Izgradnjom centra upravlja Primorsko-goranska županija i tvrtka Ekoplus, kojoj je županija osnivač, a mi iz grada smo ih upozoravali na kašnjenje te da će se tadašnje odlagalište na Viševcu prepuniti pa će nastati problemi s odlaganjem otpada", rekao je Obersnel. Dodao je da grad Rijeka i Čistoća ne odbacuju odgovornost za ono što se događalo na Marišćini proteklih godinu dana, ali nisu krivi za sve. U isto vrijeme ostali, prije svega primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktor Ekoplusa Dušan Šćulac su tu kako bi 'dijelili packe'.

BOGDANOVCI - Prosvjednom hodnjom stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i njihovih simpatizera od spomen-obilježja jedanaestorici ubijenih hrvatskih branitelja u Ulici bana Jelačića u Bogdanovcima do mjesnog groblja i spomen-obilježja 59 ubijenih branitelja i civila iz tog sela, u blizini Vukovara, danas se osmi dan prosvjedovalo protiv uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru. Ratni zapovjednik sela Ivan Matković Lasta pozvao je suseljane da podupru Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u daljnjim aktivnostima. "Mi smo čuvari Vukovara od kaosa i sve što smo dosad učinili govori da je tako“, izjavio je novinarima član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove Vlado Iljkić. Istaknuo je kako se od vlasti očekuje „društveno odgovorno ponašanje“ te je ocijenio kako je - povuče li se Stožer s pozicija koje drži - pitanje bi li netko mogao kontrolirati daljnje događaje. "Ignoriranje Vlade RH da razgovara sa Stožerom strašno radikalizira situaciju u čitavoj Hrvatskoj, napose u Vukovaru, a vladino nepriznavanje Stožera negativno utječe na cijelu situaciju i u tom smislu treba promijeniti svoju politiku“, rekao je Iljkić.

ZAGREB - U Gradu Zagrebu osnovan je novi Ured za programe i projekte Europske unije, a za njegovu pročelnicu izabrana je Jelena Ricov, izvijestio je danas novinare pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum. Najavio je da će Ricov biti imenovana 10. listopada, nakon što joj na dosadašnjem radnom mjestu istekne otkazni rok od mjesec dana. Za pročelnicu Ureda za javnu nabavu izabrana je Anica Tavra, a pročelnicu Ureda za branitelje Vesna Helfrih, koje počinju raditi odmah. Pročelnica Ureda za imovinsko - pravne poslove i imovinu Grada postala je Jasminka Lukač, ali za njezin izbor mora se zatražiti suglasnost Ministarstva pravosuđa. Za pročelnika Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izabran je Dinko Bilić, koji je stupio na dužnost, a za pročelnicu Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić koja bi na dužnost trebala stupiti 1. listopada.

ZAGREB - Građani Zagreba, koji imaju internet, mogu od danas besplatno putem weba ili pametnih telefona prijaviti bilo kakvu nepravilnost u gradu koje će nadležne službe podružnica Zagrebačkog holdinga što je moguće brže riješiti. To im omogućava sustav za uklanjanje nepravilnosti "Moj Zagreb", koji je predstavljen novinarima u "pametnoj sobi" Gradske uprave, a koštao je milijun i sto tisuća kuna bez PDV-a. Tako će Zagrepčani moći prijaviti sve nepravilnosti koje se odnose na javne usluge, a obavljaju ih podružnice Zagrebačkog holdinga. Ulaskom na aplikaciju nalaze se upute za korištenje, a u načelu u četiri koraka (četiri tipke na tastaturi ili na mobilnom uređaju), bilo tko može prijaviti bilo koju nepravilnost u gradu. U uputama za korištenje je navedeno što se prijavljuje a što ne, ali aplikacija je otvorena i nikoga se ne može spriječiti da bilo što prijavi. Nepravilnosti u gradu Zagrebu moguće je prijaviti i putem besplatnog telefona - 08002554. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić našalio se kako mu je "jedino žao što će ostati bez dijela posla, jer je uvijek meta kad ide po gradu, ljudi ga vuku za rukav i govore gdje što ne valja".

UDBINA - Simpozij "S/udbinski razgovori o slobodi i pobjedi" održava se danas u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, a tema mu je 1700. obljetnica "Milanskog edikta" uredbe iz 313. kojom je službeno označen kraj vjerskih progona u Rimskom Carstvu, a to je carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na religije. Najavljujući simpozij gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović rekao je da je cilj 's/udbinskih razgovora' promišljanje o svemu što može koristiti današnjem hrvatskom društvu, a o tome će promišljati ugledni stručnjaci različitih struka, osobe iz crkvenih krugova i laici. Kako je najavljeno, simpozij bi se trebao održavati svakoga rujna, o obljetnici Krbavske bitke, a razmatrane bi trebale bile različite teme. Udbinski razgovori počet će okruglim stolom na kojemu će se razmotriti što je pozitivna stečevina Milanskog edikta, a što je tom uredbom, dodao je biskup Bogović, "ušlo u Crkvu kao neprestana napast i zamka". "Čini mi se da bi danas u prvome planu trebale biti teme slobode i pobjede", rekao je msgr. Bogović i spomenuo kako se "često vrijeme prije 313. godine uzima kao najplodnije vrijeme Crkve, a ono poslije kao opterećeno posvjetovnjačenjem (sekularizacijom) Crkve, odnosno spregom trona i oltara".

ZAGREB - Treće izdanje međunarodnog festivala razvojnog kazališta "Ganz novi festival" i peto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti "Perforacije" ove se godine programski djelomično poklapaju a donose ukupno više od 60 različitih događanja, koji predstavljaju kulminaciju širih festivalskih aktivnosti posvećenih stvaranju zajedničke produkcijske, radioničke i prezentacijske platforme za mlade domaće i inozemne autore u kazališnim, odnosno, izvedbenim umjetnostima.

Prezentacijski program Ganz novog festivala od 14. do 22. rujna obuhvatit će više od 30 različitih događanja - rezidencija, radionica, prezentacija i umjetničkih istraživačkih laboratorija, kazališnih i plesnih predstava, performansa, projekcija, instalacija, izložbi i koncerata. U dvanaest dana festival će ugostiti i predstaviti kazališne umjetnike iz devet zemalja, a otvorit će ga u subotu 14. rujna izvedba glazbenog performansa "Tuono" talijanske skupine Dewey Dell koja istražuje odnos koreografskog pokreta i glazbe. "Ove godine u programu je čak sedam novih predstava iz cijele Europe, sedam umjetničkih rezidencija i sedam novih kazališnih lica, a donosimo i tri reprizne predstave, četiri radionice, dvije instalacije, te filmski program mladih video autora", kazala je na današnjem predstavljanju programa u zagrebačkom Teatru &TD umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙