FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ludbreški Ivanec: obilježena 70-godišnjica brigade Braća Radić

KOPRIVNICA, 7. rujna 2013. (Hina) - U organizaciji saveza i udruga antifašističkih boraca i antifašista danas je u Ludbreškom Ivancu na Kalniku svečano obilježena 70. obljetnica osnivanja Brigade Braća Radić, koja je u svibnju 1945. sudjelovala u oslobađanju Zagreba.

Pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije više od 200 okupljenih, među kojima su bili i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, prisjetili su se oslobađanja Zagreba na samom kraju Drugog svjetskog rata, te Udarne brigade Braća Radić koja je 9. svibnja 1945. u svom cijelom sastavu marševskim korakom od Maksimira do Jelačićeva trga ponosno ušla u središe Zagreba.

Organizacijski Odbor proslave priopćio je kako su vijence uz spomenik u Ludbreškom Ivancu položila brojna izaslanstva. Tako je u ime Predsjednika Republike vijenac položio načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić, a vijence u položila i izaslanstva Hrvatskog sabora, Saveza antifašističkih boraca RH i Grada Zagreba, gradova i županija, udruga antifašista, Srpskog narodnog vijeća i druga.

Za okupljenu mladež je školski sat o partizanskom životu u toj brigadi održao je njezin borac, 86-godišnji Pavle Gaži.

U umjetničkom programu među ostalima je nastupila i operna diva, mezzosopranistica Barbara Othman, izvedbom a capella skladbe "Šume, šume", kao i Društvo izvornog folklora Ludbreškog Ivanca i Puhački orkestar grada Koprivnice, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙