FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Hrvatskih voda značajan po članstvu Hrvatske u EU

ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Na svečanosti u povodu 7. rujna, Dana Hrvatskih voda - 137. godišnjice organiziranog upravljanja vodama, danas je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo kako je posebni značaj ovog jubileja u tome što je to prva godina u kojoj je Hrvatska punopravna članica EU te čini veliku zajednicu vodnoga gospodarstva.

Ministar je na svečanosti u zgradi Hrvatskih voda istaknuo kako je vodno gospodarstvo konkretna investicija u Hrvatskoj, s obzirom na velike mogućnosti koje se otvaraju kroz fondove EU - do 2018. tri milijarde eura, a do 2023. oko 4,5 milijardi eura. Poručio je kako su stoga u sektoru vodnoga gospodarstva - vodoopskrbi, odvodnji, zaštiti od štetnog djelovanja voda i navodnjavanju - najvažniji projekti, jer su na raspolaganju izuzetna velika sredstva.

Izrazio je sigurnost da će se svi projekti koji su već sada pripremljeni i koje će lokalna i regionalna samouprava pripremiti vrlo kvalitetno i provesti.

"Oko 70 posto tih sredstava će nam doći iz proračuna EU i zato je izuzetno važno da svi vi koji vodite jedinice lokalne samouprave radite što ažurnije i što više na projektnoj dokumentaciji da bi imali što veći broj kvalitetnih i dobrih projekata za koje ćemo moći i aplicirati, povući sredstva i odraditi", poručio je.

Podsjetio je kako su već u prvom tjednu nakon 1. srpnja potvrđema dva velika projekta - Osijek i Poreč, te da je na samo te dvije aglomeracije gotovo 104 milijuna eura sredstava EU s kojima se idu u realizaciju. Naglasio je kako Vlada očekuje da će Hrvatske vode biti pokretač javnih investicija u sektoru vodnoga gospodarstva, a vjeruje i da će se u rebalansu državnog proračuna pronaći nešto novca za tu namjenu.

"Strašno velike mogućnosti, dobar ustroj, dobar rad, reorganizacija koja je u nekim dijelovima potrebna da bi još bili puno bolji i efikasniji je samo garant da će Hrvatske vode dati sve i u segmentu zaštite od štetnih djelovanja voda, što smo jako dobro vidjeli i na ovogodišnjim poplavama i na Savi i na Dunavu, ali i u dijelu vodoopskrbe i odvodnje i sustava navodnjavanja", istaknuo je Jakovina.

Na svečanosti je među brojnim uzvanicima bio i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, a uručene su i godišnje nagrade Hrvatskih voda te nagrade školama i učenicima. Predstavljena je i maskota Hrvatskih voda - kornjača Hrvoje te najavljena prva edukativna slikovnica o poplavama s glavnim likom Hrvojem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙