FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Vlada RH raspravljat će danas o Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Vlada uredbom želi otkloniti pravne i postupovne smetnje kako bi se omogućio nastavak postupka predstečajne nagodbe s krajnjim ciljem sklapanja nagodbe. Na dnevnom redu Vladine sjednice su i prijedlog uredbe o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju sa ciljem sprječavanja zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti te prijedlog uredbe o dodjeljivanju trajnih novčanih mjesečnih naknada osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama. Vlada će raspravljati i o prijedlogu odluke o osnovici za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi.

ZAGREB - Iz češke J&T Banke potvrdili su kako je njihova ponuda za Centar banku bila uvjetovana ispunjenjem određenih uvjeta, a kako oni nisu ispunjeni ta je banka odlučila odustati od svojih planova. "U svrhu zaštite svoje investicije, ponuda J&T Banke bila je uvjetovana ispunjenjem određenog broja uvjeta od strane sadašnjih dioničara Centar banke i ostalih institucija koje imaju interes za uspješnu provedbu cijelog postupka. Kako traženi uvjeti nisu ispunjeni te kako nije bilo moguće pronaći zajednički jezik u pregovorima, J&T Banka je odlučila odustati od svojih planova", navodi se u službenoj izjavi J&T Banke o nastalim okolonostima vezanim za ulaganje u Centar banku. Iz češke J&T banke stiču kako si kao "etabliran i vjerodostojan investitor koji je prisutan na bankarskom tržištu EU više od 15 godina ne mogu priuštiti da sudjeluju u projektima u kojima je daljnji razvoj nejasno i neodređeno definiran". "Od početka pregovora smo skretali pozornost na činjenicu da nismo htjeli preuzeti i čistiti gubitke koji proizlaze iz ponašanja prethodnih uprava Centar banke", ističu iz J&T Banke. Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom.

ZAGREB - Zastupnici HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jučer su nakon službenog obilaska Društva Zagrebačke otpadne vode (ZOV) i pogona Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda istaknuli kako je to megalomanski projekt koji smrdi, te da je sam rezultat projekta vrlo dvojben jer Novi Zagreb, Dubrava i Sesvete uopće nisu priključeni na pročistač pa građani plaćaju uslugu koju uopće ne dobivaju. "Već godinama plaćaju 4,87 kuna + PDV, a gospodarstvenici 12 kuna + PDV po m3 vode. To znači da plaćaju uslugu koju uopće ne dobivaju. Takva praksa je protuzakonita", navode HDZ-ovi zagrebački zastupnici koji su u službenom obilasku ZOV-a bili zajedno s predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine i kolegama zastupnicima. Podsjećaju i kako "tisuću metara kanala još nije natkriveno te se širi nesnosni neugodni miris i otežava kvalitetu života brojnim građanima okolnoga područja. Da bi cijeli Grad Zagreb bio spojen na pročistač vode navodno je potrebno još nekoliko stotina milijuna eura", tvrde.

STON - Projekcijom filma "Slow Food Story" talijanskog redatelja Stefana Sarda sinoć je u Stonu otvoren 4. Kinookus Food Film Festival. "Slow Food Story" je priča o Carlu Petriniju, utemeljitelju najvećeg svjetskog pokreta za prava malih, tradicijskih proizvođača i očuvanja gastroraznolikosti. Ovogodišnji festival koji će trajati do 8. rujna održava se pod nazivom „Sjeme slobode“. Središnja tema festivala koji se od početka održava pod generalnim pokroviteljstvom Dubrovačko – neretvanske županije, jest "Prehrambeni suverenitet". Kroz projekcije filmova na ovu temu, audiovizualne radionice, diskusije i susrete s filmskim aktivistima i borcima za prehrambeni suverenitet, tijekom festivala nastojat će se “dijagnosticirati” stupanj prehrambenog suvereniteta Hrvatske. Na festivalu će se, među ostalim, predstaviti pilot-projekt zaštite vinskog lokaliteta Ponikve, ESSEDRA projekt koji financira Europska komisija.

SPLIT - Pet je učenika ozlijeđeno kada je sinoćs u splitskoj Osnovnoj školi Dobri pao dio žbuke sa stropa jedne od učionica, javila je splitska dalmatinska policija. Prema prvim informacijama četvoro učenika je lakše ozlijeđeno, a jedan je zatražio liječničku pomoć u KBC Split. Iako se nesreća dogodila u Osnovnoj školi Dobri ozlijeđeni su učenici OŠ Pujanke, koji u toj školi već treću godinu za redom pohađaju nastavu jer se njihova školska zgrada obnavlja i trebala bi uskoro biti otvorena. Neslužbeno se doznaje kako je dio stropa u učionici na 2. katu pao oko 19,15 sati, na završetku nastave vjeronauka. Palo je nekoliko četvornih metara žbuke, a dio je poklopio jednog učenika, dok su na četvoro učenika pali manji komadići.

PULA - Koncertom britanskog glazbenika, producenta i DJ-a Simona Greena Bonoba sinoć je u pulskoj Areni počeo 2. Dimensions festivala, koji se od sutra do 9. rujna nastavlja na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu pored Pule. Više od 13 tisuća mladih iz različitih europskih zemalja posljednjih je tjedan dana uživalo u Puli, na iznimno uspješnom "Outlook" festivalu, najvećem europskom festivalu bass glazbe i sound system kulture. Za ovaj izniman turistički uspjeh, kojim već šestu godinu uspješno obaramo rekorde noćenja, zaslužna je svakako sinergija koju postižemo uspješnim partnerstvom s organizatorima festivala i HTZ-om, izjavio je novinarima pulski gradonačelnik Boris Miletić. Otvaranjem Dimensions festivala, koji je svoju popularnost stekao dobrim temeljima koje je postavio upravo Outlook, Pula nastavlja turističku sezonu i tijekom rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙