FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Sindikati liječnika i medicinskih sestara započet će u srijedu, 18. rujna, u 7 sati, štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, priopćeno je iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Sindikati su najavili štrajk još nakon što je propao postupak mirenja s Vladom, 26. kolovoza i u štrajku bi, po njihovim najavama, trebala sudjelovati većina liječnika i medicinskih sestara. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić najavio je da će štrajkati 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46.000 liječnika i medicinskih sestara iz cijele Hrvatske. Babić je rekao da će tijekom štrajka režim rada u bolnicama biti kao nedjeljom, no pritom će sindikati nastojati da što manje trpe građani i pacijenti. Sindikati traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, u kojem bi se uvažili njihovi zahtjevi da se svaki redovan rad duži od 40 sati tjedno plati 50 posto više kao prekovremeni rad.

VUKOVAR - Pripadnici Interventne policije ne štite više zgrade na kojima su postavljene dvojezične ploče u Vukovaru, uklonjene su i sve željezne zapreke, a ispred zgrada su ostali samo pripadnici temeljne policije, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Demantirao je navode objavljene u nekim medijima o kadrovskim smjenama u policiji, rekavši da je unutarnja kontrola MUP-a bila je u PU vukovarsko-srijemskoj isključivo kako bi ispitala okolnosti i utvrdila zašto je došlo do ozljeđivanja policajaca tijekom prosvjeda u ponedjeljak. Đigumović je također kazao kako je u ponedjeljak u policiju bilo privedeno deset osoba od kojih je šest pušteno na slobodu, a četiri su tijekom jučerašnjeg dana odvedena pritvorskom nadzorniku. U Vukovaru od ponedjeljka traju prosvjedi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon nemira u ponedjeljak, kada su prosvjednici nasilno skinuli postavljene dvojezične ploče, jučer i danas prosvjedu su protekli u miru. Dvojezične su ploče dosad postavljene na ukupno pet državnih institucija u gradu Vukovaru.

ZAGREB - Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara danas su u Vladi i Hrvatskome saboru predali zahtjev za izvanrednom sjednicom Vlade na kojoj bi se raspravljalo o sigurnosnom stanju u Vukovaru nakon, kako kažu, nemilih događaja izazvanih "nasilnim i nerazumnim činom postavljanja ploča s ćiriličnim pismom" u tome gradu. Stožer traži da se na hitnoj sjednici Vlade donese odluka o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Također, traže donošenje političke odluke o trenutnoj obustavi provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina "jer je njihova provedba štetna". Predlažu usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim demokratskim standardima i vraćanje cenzusa za ostvarivanje tog prava na temelju prisustava 50 posto stanovništva na određenom području. Stožer ističe kako branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata, te značajan dio hrvatskog puka, smatraju da je riječ o provorazrednom etičkom, moralnom, pravnom i sigurnosnom pitanju koje zaslužuje raspravu Vlade i rješavanje u hitnoj proceduri, najkasnije u roku 14 dana.

ZAGREB - Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić neće biti posrednik u rješavanju situacije u Vukovaru, doznaje se u Vladi iz koje poručuju da su državne institucije dužne provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, čija se primjena na lokalnoj razini regulira Statutom jedinice lokalne samouprave. Vrkić je rekao da je spreman, ako to od njega zatraže, pomoći u rješavanju složene situacije u Vukovaru, a pojedini su mediji objavili da će on biti posrednik u rješavanju spora između Vlade i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Iz Vlade je Hini odgovoreno kako je "netočno da će Ivica Vrkić biti posrednik između Vlade RH i nije jasno koga oko primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina". Državne institucije dužne su provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a što se tiče primjene tog zakona u lokalnoj samoupravi, ona se regulira Statutom jedinice lokalne samouprave, naglašavaju u Banskim dvorima.

ZAGREB - Bivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić Taik (67) pokopan je danas u Aleji branitelja na zagrebačkome groblju Mirogoju, u nazočnosti članova obitelji, rodbine, brojnih prijatelja, znanaca, poštovatelja te bivših i sadašnjih političara i političkih istomišljenika. Lijes s njegovim posmrtnim ostacima prekriven hrvatskim stijegom na posljednji je počinak ispratilo više tisuća ljudi noseći hrvatska obilježja, među njima i pripadnici specijalne policije, Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatskih obrambenih snaga, braniteljskih udruga, hrvatskih povijesnih postrojba i mnogi drugi. U njegov grob spuštena je i zemlja iz njegove rodne Gorice kod Gruda u Hercegovini, a supruzi Julienne predan je hrvatski stijeg. Brigadir Bruno Zorica zvan Zulu poručio je kako je Bušićeva smrt tragičan i nemjerljiv gubitak jedinstvenog borca za slobodnu hrvatsku domovinu i dostojanstven život, a protiv, kako je rekao, Titovog diktatorskog totalitarnog komunističkog režima. Od Zvonka Bušića se oprostio fra Ante Marić, zahvalivši mu na zastupanju ideje o hrvatskoj samostalnosti te podsjetivši na njegovu veliku čežnju za povratkom u domovinu.

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ocijenio je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uzdajući se u e-upis i propisavši samo dva upisna roka, umjesto dosadašnja dva upisna roka u srpnju i trećim koncem kolovoza, "onemogućilo kvalitetniju i pravovremenu mogućnost formiranja razrednih odjela već u srpnju". Nakon objave konačnih rezultata prvog upisnog roka 5. srpnja bilo je jasno u koje se programe prijavilo premalo učenika za formiranje razrednih odjela. Već tada je trebalo uputiti učenike i roditelje u druge programe, ističe Mihalinec. Na taj je način Ministarstvo uputilo škole na formiranje razrednih odjela tek krajem kolovoza, nakon drugog upisnog kruga. Iz tog razloga 2. rujna, prvog dana nastave, mnogi razredni odjeli još uvijek nisu bili formirani. Projektom e-upisi svi učenici su zapravo do 2. rujna bili "virtualno" upisani, a tek od 2. rujna stvarno, nakon predaje upisnice. Zato se u mnogim školama još ne mogu utvrditi rasporedi sati, nastavnici ne znaju jesu li postali tehnološki višak, a ravnatelji ne mogu ništa planirati.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je da je vrlo optimističan u vezi gospodarenja otpadom, te da po reakciji na terenu vidi da su svi ozbiljno shvatili svoje zadaće koje predviđa novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. "Nema više alibija, zakon je tu, ciljevi su poznati, novac je osiguran i što je jako važno, građani su spremni", rekao je Zmajlović u prvoj emisiji "Eko radar" na Hrvatskom radiju, a čije poruke u priopćenju prenosi njegovo ministarstvo. Rekao je da u Hrvatskoj na odlagališta odlažemo 92 posto otpada, dok je europski prosjek 37 posto. "Velika je šteta za Hrvatsku i za građane toliki otpad zatrpavati u zemlju", rekao je ministar, ustvrdivši kako treba uložiti znanje, trud i energiju kako bismo iz tog otpada razvrstali vrijedne sirovine. Kao prvi korak naveo je uspostavljanje primarne selekcije, rekavši kako Ministarstvo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira sredstva za financiranje takvih projekata lokalnih zajednica. Paralelno s tim moraju se uspostavljati i centri za gospodarenje otpadom.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor izjavio je danas, tijekom posjeta pogonu Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Resniku, da zastupnici i gradonačelnik Milan Bandić moraju odrediti lokaciju buduće spalionice otpada, kako bi se riješio problem mulja kojega je sada na toj lokaciji oko 350 tisuća tona, te zatvaranje glavnog odvodnog kanala. Kosor smatra da se stanovnici Resnika i susjednih mjesta opravdano bune na smrad iz mulja, te ističe da Grad mora pomoći ZOV-u u rješavanju tog problema. Direktor ZOV-a Ante Pavić upozorio je da za odlaganje mulja imaju prostora za još najduže dvije godine, a ako se do tada ne izgradi spalionica, morat će mulj izvoziti na spaljivanje, jer se uređaj za pročišćavanje u Resniku ne smije zaustaviti budući da bi došlo do ekološke i zdravstvene katastrofe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙