FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na varaždinskoj županijskoj Skupštini o obnovi suđenja generalu Trifunoviću

VARAŽDIN , 2. rujna 2013. (Hina) - Dio varaždinskih branitelja i svih onih koji su 1991. uzeli oružje u ruke i krenuli u obranu Hrvatske neugodno su iznenađeni da će se generalu Vladi Trifunoviću obnoviti suđenje na varaždinskom sudu, rekao je na aktualnom satu današnje izvanredne sjednice Županijske skupštine vijećnik HDZ-a Željko Dvekar.

Dvekar je izrazio čuđenje što je Radimir Čačić u ponovljenom iskazu pred sudom niz civilnih objekata okarakterizirao kao legitimne vojne ciljeve.

Znači li to da su svi civilni objekti u kojima su se nalazili pripadnici Hrvatske vojske bili legitimni vojni ciljevi, upitao se vijećnik Dvekar postavljajući i dodatno pitanje županu Predragu Štromaru zbog čega se onda uopće slavi 22. rujan, Dan oslobođenja Varaždina, kada prema svemu ovome ispada da u Varaždinu nije bilo zločina protiv civila i da se nismo imali protiv koga boriti, naglasio je Dvekar.

U odgovoru župan Štromar je naglasio kako se 22. rujna, u organizaciji grada i županije, obilježava veliki dan u povijesti Varaždina, dan njegovog oslobođenja i da će se uvijek na prigodan način obilježavati. Štromar kaže da je obilježavanje posebno važno da se neke stvari ne zaborave ali i kao poduka generacijama koje dolaze, koje nisu bile sudionici tih događaja.

Na kraju je dodao da je važno prenositi poruku što je obrana grada značila za ovaj kraj i za Hrvatsku, ističući da je Varaždin bio jedan od stupova obrane Hrvatske.

Štromar je izbjegao komentirati ponovljanje sudskog postupka ranije osuđenom generalu Trifunović, a nije komentirao ni dijelove dodatnog iskaza stranačkog kolege Čačića, koje je naveo vijećnik Dvekar.

Vijeće Županijskog suda u Varaždinu prošlog je mjeseca donijelo odluku o obnovi sudskog procesa za generala Trifunovića, i Berislava Popova i Vladimira Davidovića. Naime, dodatnim iskazima svjedoka, među kojima su ispitani Čačić i bivši predsjednik Stjepan Mesić, Vijeće je utvrdilo da postoje novi dokazi koji, da su bili ranije poznati, bitno bi utjecali na donošenje presude generalima-navodi se u odluci Vijeća.

Inače, Trifunović i Popov na Okružnom sudu u Varaždinu 1993. osuđeni su na 15 godina a Davidović na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

(Hina) xskal yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙