FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Gradska skupština zasjeda dva dana zaredom

ZAGREB, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština će na redovitoj sjednici u četvrtak, 29. kolovoza, donijeti niz komunalnih odluka među kojima je i ona o "kvartovskom parkiranju", a na izvanrednoj sjednici dan kasnije u petak glavna tema bit će poslovanje Zagrebačkog holdinga o čemu će se, kako je najavio, očitovati i gradonačelnik Milan Bandić.

Prema izvješću Uprave Zagrebačkog holdinga o poslovanju u 2012., dugoročne obveze te tvrtke su 6,7 milijardi kuna, a kratkoročne tri milijarde, dok je gubitak bio 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego 2011., ponajprije zbog povećanja cijena ZET-a i Vodoopskrbe i odvodnje. Bit će riječi i o rezultatima poslovanja Holdinga od njegova osnutka.

O poslovanju Zagrebačkog holdinga zadnjih dana su se u javnosti mogla čuti oprečna mišljenja bivše i sadašnje Uprave, pa i optužbe o međusobnoj blokadi u donošenju poslovnih odluka i zapošljavaju po političkoj liniji.

Gradonačelnik Milan Bandić često je ponavljao kako je bivšem predsjedniku Uprave Holdinga Ivi Čoviću i njegovom timu "ostavio igračku s kojom se ne znaju igrati" i da su se "ponašali kao pijani milijarderi", a Ivo Čović je odbacio tvrdnje da je njegova Uprava kriva za povećanje broja zaposlenih i gomilanje dugova u Holdingu rekavši kako se u Holdingu nije dogodilo ništa novo ni alarmantno, a da su problemi zagrebačke megatvrtke poznati već pet godina, za što je kriv Bandić koji je tada upravljao njome.

Bandić je izjavio da restrukturiranje Zagrebačkog holdinga smatra prioritetom i da će se, sada kada postoji sinergija Gradske uprave i Uprave Holdinga, prvi rezultati vidjeti već za nekoliko mjeseci.

Odluke koje će u tome pripomoći su i prodaja kompleksa TŽV Gredelj i Zagrepčanke Gradu Zagrebu, a gradski zastupnici bi na sjednici za to trebali dati predhodnu suglasnost.

Zagrebački gradonačelnik najavio je i pojeftinjenje cijena ZET-a i parkinga, o čemu će se raspravljati na sjednici u četvrtak.

Izmjenama odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, uz ostalo, se predlaže promjena parkirališnih zona - crvene, žute i zelene - tako da će svaka biti podijeljena u blokove, što znači da svi stanari koji imaju povlaštene karte više neće moći parkirati bilo gdje u zoni, nego samo u svojoj ulici i onim najbližima mjestu stanovanja.

Radi se tek o prvoj fazi po kojoj bi se blokovi trebali sužavati do radijusa od samo nekoliko obližnjih prometnica u odnosu na mjesto stanovanja.

Prema izmjenama odluke o komunalnom redu, na Trgu bana Jelačića i na Trgu P. Preradovića (Cvjetnom trgu) više neće biti dopušteno postavljanje reklama i oglasa na zgrade, fasade i krovove kao što je to bilo dosad, a postojeće reklame morat će se ukloniti do proljeća 2014.

Na dnevnom redu Skupštine bit će izvješće o utvrđivanju javnog interesa u području DPU Ilica – Preobraženska - Preradovićev trg – Varšavska – Gundulićeva, te prijedlog sporazuma Grada Zagreba i Hoto grupe vezanog uz predloženu realizaciju dviju polivalentnih dvorane od 600 i 200 četvornih metara, kao i realizaciju zelene površine, sve u okviru druge etape realizacije projekta Cvjetni.

Najam postojećih dvorana Gradu je neprihvatljiv pa već dvije godine nije pokazao želju da za kulturne i javne manifestacije iskoristi dvije dvorane u Centru Cvjetni. Zato vlasnik Tomislav Horvatinčić ponovno traži od gradonačelnika i Gradske skupštine da mu ih prepuste kako bi ih on iznajmio ugostiteljima i trgovcima, a on se obvezuje da će u roku od četiri godine nakon što im Grad preda dvorane, započeti iseljavanje dvorišne zgrade u Gundulićevoj 5/1 gdje se nalazi Stomatološki fakultet.

Iz Hota obećavaju da će u slučaju da ne uspiju iseliti fakultet, Gradu isplatiti u novcu 4,3 milijuna kuna za veću dvoranu te 1,4 milijuna za manju dvoranu.

Raspravljat će se i o dva gradska projekta: izgradnji poslovno-stamebnog kompleksa u Ilici 212-214 i Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe kod zapadnog parkirališta Zagrebačkog velesajma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙