FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudolf za "Oslobođenje": Pelješki most nije zapreka u odnosima

MOSTAR, 2. rujna 2013. (Hina) - Hrvatski akademik Davorin Rudolf rekao je u intervju za sarajevsko "Oslobođenje" od ponedjeljka kako je najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog juga izgradnja Pelješkoga mosta dodajući da to pitanje nije nepremostiva zapreka u odnosima Hrvatske i BiH.

"Zaboga, Pelješki most se već počeo graditi. Obavljena su iscrpna istraživanja, načinjena je kompletna dokumentacija. I sad mi izmišljamo nove varijante, podmorski tunel, brzu cestu, koridor, prijevoz trajektima, nekakav distrikt Neum! Sve nanovo. Kompliciramo život. Šlamperaj!", rekao je Rudolf.

Ovaj ugledni hrvatski pravni stručnjak i sveučilišni profesor, član Savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku te bivši ministar pomorstva i ministar vanjskih poslova smatra da izgradnja zatvorenoga cestovnog koridora, što je predložio ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić, predstavlja vrlo kompliciran projekt.

"Cestovni koridor kroz područje BiH, s obzirom na schengenske uvjete koji zalaze u državni suverenitet, teško bi prihvatile vlada i Skupština BiH", dodao je.

Akademik Rudolf je iznenađen što je pitanje izgradnje Pelješkoga mosta dugo vremena neriješeno smatrajući da se radi o minornim problemima koje "dobra diplomacija, uz potporu vlada, može u kratkome roku eliminirati".

Do 21. rujna francuska konzultantska kompanija Safege bi trebala načiniti predstudiju u kojoj bi predložila modele povezivanja hrvatskoga juga.

Rudolf se usprotivio i ratifikaciji ugovora o granici između Hrvatske i BiH tvrdeći da bi trebalo razriješiti prijepore koji postoje na području Neuma i rijeke Une.

"Na iznenađenje svih hrvatskih stručnjaka naš predsjednik vlade je javno izjavio da je taj ugovor dobar. A nije dobar. Valjalo bi prije razriješiti dvojbe u Malostonskome zaljevu i na Uni, jer ugovor o granici mora biti maksimalno pravedan za obje strane", rekao je Rudolf. Po njegovim riječima, potpisivanje ugovora o granici koji ne bi bio pravedan bio bi izvor novih nesporazuma što, tvrdi on, treba izbjeći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙