FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FOI: ne sprječavamo Krešića u napredovanju, njegova tužba uglavnom odbijena

VARAŽDIN, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) izrazio je danas nezadovoljstvo načinom na koji je dio medija prenio drugostupanjsku presudu u slučaju tužbe dr.sc. Darija Krešića protiv Fakulteta, istaknuvši da je Krešićeva tužba usvojena po tri točke, a odbijena po 13 točaka, uključujući onu da je Fakultet Krešiću onemogućio napredovanje zbog njegove spolne orijentacije.

Fakultet navodi da ne namjerava poduzeti nikakve radnje kojima bi sprječavao napredovanje Krešića na temelju spolne orijentacije te da je to osobna stvar koja nema nikakve veze sa zaposlenjem, napredovanjem i statusom. Jedini način napredovanja u znanstveno-nastavnom zvanju je onaj na temelju propisa i javnog natječaja, ističe se u priopćenju.

Fakultet je nezadovoljan načinom na koji je dio medija prenio vijest o presudi budući je, kako ističe, tužba Krešića odbijena u pretežitom dijelu odnosno po 13 točaka, a djelomično je usvojena po tri točke tužbenog zahtjeva. Kao neosnovan je, navodi se, odbijen tužbeni zahtjev Krešića da mu je Fakultet onemogućio napredovanje zbog njegove spolne orijentacije, a odbijen je i zahtjev prema kojemu Krešić tvrdi da ga je Fakultet diskriminirao jer ga nije zaštitio od uznemiravnja od strane kolega.

Fakultet je zadovoljan što je sud utvrdio da nije bilo teških oblika diskriminiacije koji su se stavljali na teret te ustanove.

U priopćenju se naglašava da Fakultet organizacije i informatike promiče i primjenjuje najviše etičke standarde, da pripadnost bilo kojoj manjinskoj ili podzastupljenoj skupini, različitim životnim stilovima ili svjetonazoru, nikada nije bila prepreka studiranja, zapošljavanja ili napredovanja na Fakultetu.

Profesor Krešić tužio je Fakultet organizacije i informatike tvrdeći da su ga kolege uznemiravale i ismijavale njegovu spolnu orijentaciju te da ga je Uprava Fakulteta sprječavala u napredovanju. Presudu, koju je Općinski sud donio srpnja 2012., potvrdio je Županijski sud u Varaždinu, o čemu su javnost danas izvjestili članovi udruga Kontra i Iskorak ističući da je to prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građana.

Te udruge navode da presuda utvrđuje da je Fakultet počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije stvorivši za Krešića neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje. Po njihovim riječima, Sud je također zabranio Fakultetu da sprječava Krešićevo napredovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙