FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski parlament sutra i u subotu potvrđuje vladu

BEOGRAD, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o ministarstvima, što je bio formalni preduvjet da se okonča rekonstrukcija vlade, čiji bi novi ministri u subotu trebali prisegnuti budu li u petak dobili potporu zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Predsjednik parlamenta Nebojša Stefanović zakazao je za petak popodne sjednicu na kojoj će zastupnici raspravljati o preloženim kadrovskim rješenjima sastava buduće rekonstruirane vlade. Na sjednici se se zastupnicima prvi obratiti premijer Ivica Dačić, potom slijedi rasprava u kojoj će sudjelovati samo šefovi zastupničkih klubova, dok je zastupnicima za raspravu ostavljeno pet sati u subotu.

Kako se očekuje, novi ministri će prisegnuti pred parlamentom u subotu popodne, čime bi i formalno bila okončana rekonstrukcija vlade o kojoj su dogovori i pregovori trajali skoro tri mjeseca.

Skupština je danas usvojila ostavke ministara koji više neće biti dio Dačićeva i Vučićeva tima, a nakon rekonstrukcije u vladi neće biti ministara donedavnog partnera u vladajućoj koaliciji Mlađana Dinkića i njegovih Udruženih regiona Srbije.

Među novim kadrovskim rješenjima koja su usuglasili koalicijski partneri - vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, trojica budućih ministara privukli su najviše pozornosti srbijanske javnosti.

Jedan od njih je diplomac prestižnog američkog sveučilišta Yale i suradnik konzultantske tvrtke McKinsey iz New Yorka, dvadesetdevetogodišnji Lazar Krstić, koji će preuzeti mjesto ministra financija, a već je najavio oštre i bolne promjene u državnom financijskom sustavu poručivši kako "Srbija mora stezati remen".

Resor kulture vodit će šef Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, a mjesta ministra sporta prihvatio se proslavljeni vaterpolski reprezentativac Vanja Udovičić, čija se sportska i igračka karijera vezuje za nekoliko klubova - od beogradskog Partizana, Jadrana, Posilipa i Pro Reca do zagrebačke Mladosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙